Милисав: Свим дипломата објашњавам да Српска инсистира на Дејтону

Срна
Милисав: Свим дипломата објашњавам да Српска инсистира на Дејтону

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав изјавио је Срни да у свакој прилици објашњава канадским званичницима да Република Српска инсистира на поштовању Дејтонског споразума који је БиХ успоставио као заједницу три равноправна конститутивна народа - као јединог могућег оквира за фунционисање и постојање БиХ као сложене државне заједнице.

И Канада, појаснио је амбасадор, има сложено федерално уређење са провинцијама које имају значајне, често и искључиве надлежности у областима здравства, пореске политике, енергетике, саобраћаја, социјалне политике...

"Надлежности које тражи и које припадају Републици Српској су исте оне које уживају Онтарио, Квебек, Алберта или било која провинција у саставу Канаде. То су чињенице и језик који је разумљив нашим пријатељима из Канаде и вјерујем да се уз континуиран рад у будућности можемо надати избалансиранијем ставу Канаде по овим питањима", сматра Милисав.

ЈЕДИНСТВО И ДОСЉЕДНОСТ СРПСКИХ АМБАСАДОРА СУ ОДГОВОР ТУРКОВИЋЕВОЈ

Осврћући се на иступе министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, он је рекао да се однос с њом "не би могао назвати ни добрим нити без отворених питања".

Разлог томе су, према његовим ријечима, управо једнострани потези које је Турковићева предузимала без консензуса у Предсједништву БиХ, као једином надлежном за дефинисање спољне политике БиХ.

"Незаконити покушаји да се српским амбасадорима наметне обиљежавање празника који се не признају у Републици Српској, нелегалне инструкције о спуштању заставе на пола копља, непоштовање ставова сва три конститутивна народа и промовисање само једног, бошњачког инереса, само су неки од разлога због којих је било вемо изазовно обављати овај посао у претходне три године", рекао је амбасадор БиХ у Канади.

Милисав је истакао да је позитивно у свемо томе, што се показало јединство и досљедност српских амбасадора и генералних конзула.

"Доказали смо да уз подршку предсједника Републике Српске /Жељке Цвијановић/ као и српског члана Предсједништва /Милорада Додика/ имамо снагу да се одупремо и супротставимо тим притисцима и нападима", нагласио је он.

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ БЕЗ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА

Иако су односи Канаде и БиХ пријатељски и без отворених питања, њихово унапређење је значајно и за Републику Српски и Федерацију БиХ, прије свега због чињенице да велики број држављана и грађана БиХ живе у овој сјеверноамеричкој земљи, изјавио је Срни амбасадор БиХ у Канади.

Милисав је истакао да је унапређење односа значајно и због чињенице да је Канада чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ /ПИК/, те додао да Амбасада БиХ у Отави то континуирано и чини, уз напомену да је, уз све разлике у величини територије и економској моћи, веома важно те односе градити на темељима међусобног поштовања и уважавања.

"Постоји квалитетна сарадња, разумијевање и међусобна подршка у бројним областима гдје посебно треба истаћи дјеловање у мултилатералним организацијама и форумима", рекао је он.

Према његовим ријечима, Канада је за вријеме грађанског рата и непосредно након потписивања Дејтонског мировног споразума имала значајно присуство у БиХ путем мировних мисија и развојне помоћи.

Милисав је подсјетио да је Канадска агенција за међународни развој имплементирала преко 120 пројеката у БиХ вриједних више од 140 милиона долара, те додао да је само у процес деминирања уложила више од 10 милиона.

"Данас је присуство Канаде значајно мање и постоји мишљење да се БиХ не налази високо на листи приоритета спољне политике Канаде, о чему најбоље свједочи чињеница да је она још 1999. године затворила амбасаду те да је за БиХ нерезидентно надлежна амбасада Канаде у Будимпешти", рекао је он.

Говорећи о односу Канаде према Републици Српској и актуелним политичким дешавањима, Милисав је навео да се Канада, као чланица ПИК-а, углавном придружује политикама и ставовима земаља квинте превасходно САД и Велике Британије које често нису у складу са ставовима и интересима Републике Српске.

"Са друге стране увијек наглашавају своју посвећеност очувању мира и Дејтонског мировног споразума", нагласио је он.

ВЕОМА УСПЈЕШНА СРПСКА ДИЈАСПОРА

Када је ријеч о српској дијаспори у Канади, Милисав је рекао да је она бројна, те да се процјењује да само у Онтарију живи око 50.000 до 60.000 људи српског поријекла, а у цијелој Канади и више од 100.000.

Према његовим ријечима, центар окупљања и основа идентитета је свакако Епархија канадска Српске православне цркве, а постоји и велики број организација која окупљају српску дијаспору - школе српског језика, завичајна удружења, културно-умјетничка друштва.

"Обиљежавају се сви значајни датуми за Србију и Републику Српску. Девети јануар је прослављан чак у вријеме пандемије вируса корона", рекао је Милисав, те додао да је у четвртак, 15. септембра, планирано и обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је нагласио да су Срби у Канади, велики број њих, као појединци веома успјешни у свом пословном и професионалном животу, али да организација Срба као заједнице, нарочито у политичком животу Канаде, не прати увијек тај појединачни успјех.

Милисав је навео да постоје иницијативе појединих организација и појединаца о уједињавању српске дијаспоре, те додао да је томе и сам дао скромни допринос па је тако формиран Канадско-српски савез, са идејом да се под једним кровом или на једној платформи окупе све или што већи број српских организација.

"Дакле, постоји потреба за оснивањем организације која би омогућила јединство и координацију српске дијаспоре у Канади и сигуран сам да ће се на тај начин, када Срби у Канади буду говорили једним гласом, тај глас више чути и уважавати", закључио је амбасадор БиХ у Отави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана