Милиони стоје, планови пропадају

Ведрана Кулага Симић
Милиони стоје, планови пропадају

САРАЈЕВО - Службеницима, сарадницима и осталим надлежнима на нивоу БиХ не полази за руком да се изборе са зацртаним вишегодишњим пројектима, због чега на стотине милиона марака годинама стоје на рачунима и губе на вриједности, а са друге стране још поразније јесте то што извршење тих послова мало ко контролише па тако изостају и санкције за оне који не извршавају задатке.

У институцијама на нивоу БиХ дуги низ година присутан је низак проценат извршења вишегодишњих пројеката. На то су указали и ревизори у посљедњем извјештају који се односи на извршење буџета за 2023. годину, али и у најновијој анализи - ревизију учинка посвећеној управо вишегодишњим капиталним улагањима гдје пише да су на листама правдања и даље образложења попут потешкоћа приликом уговарања, веће цијене понуда од расположивих средстава, неиспуњавање услова из јавног позива, као и сложеност пројеката те укљученост више институција са различитих нивоа власти.

Резултати до којих су дошли ревизори су прилично поражавајући.

- Знатна већина анализираних пројеката није завршена у иницијалним роковима (44 од њих 46 анализираних). Неки пробију рок и до десет година, а анализа је показала да се у периоду од 2018. до 2022. године просјечно годишње преносило око 135 милиона КМ нереализованих средстава, док већина институција у анексима извјештаја о извршењу буџета није дала образложења и анализе разлога због којих нису утрошена одобрена буџетска средства нити то чини Министарство финансија и трезора БиХ у својим извјештајима за Савјет министара - наведено је у ревизорском извјештају.

Према подацима управо из ресора финансија, почетком 2024. године вриједност тих вишегодишњих пројеката који се реализују или се планирају реализовати износила је скоро 585 милиона за њих 57 у 17 институција. Неки од одобрених пројеката се односе на улагања у дигитализацију и информатизацију, изградњу граничних прелаза и теренских канцеларија, модернизацију одбране, изградњу објеката дипломатско-конзуларних представништава и објеката за смјештај институција БиХ.

Један од разлога за пробијање рокова је, како су истицали у институцијама на питања ревизора, дуже трајање поступка рјешавања имовинско-правних питања за изградњу објекта од планираног. Други разлози су окончавање поступака јавних набавки поништавањем, застоји и дуготрајно спровођење поступака и кашњења у извођењу радова, а на списку осталих разлога су касно усвајање буџета институција, кашњења у завршавању активности заједничких радних група, повећање цијена опреме и услуга на тржишту.

- Испитивање је показало да реализација скоро трећине вишегодишњих пројеката није започела према планираном почетку, а од 44 пројекта који нису завршени у иницијално предвиђеном року за 29 нису писана образложења и анализе разлога због којих нису утрошена одобрена буџетска средства - наведено је у анализи ревизора, уз опаску да стање у овој области нису значајније унаприједили ни нови прописи који се директно односе на потребу праћења реализације пројеката и извјештавање о њима.

A screenshot of a graphDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана