Милиони марака блокирани седам година

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Већ седам година у БиХ је блокирано више од десет милиона марака које су намијењене за реформу јавне управе, а тај новац, према ријечима упућених, у скорије вријеме неће бити искоришћен због политичких надмудривања у овој земљи.

И ревизори су приликом чешљана извјештаја о извршењу буџета БиХ за прошлу годину потврдили да ни лани није било реализације новца у оквиру Фонда за реформу јавне управе.

- Иако је било расположиво 10,58 милиона КМ, тај новац није искоришћен. Ово је једно од кључних питања - навели су ревизори.

Фонд за реформу јавне управе БиХ не функционише од 2018, односно од тада је заробљено више од десет милиона марака донација намијењених за стварање ефикасније и боље администрације.

Упркос томе што Фонд тренутно не функционише, лани је у БиХ успостављено ново политичко тијело, односно Координациони одбор за реформу јавне управе те су започете активности на ревидирању Акционог плана за реформу ове области.

Такође, иако је више од десет милиона блокирано, Координациони одбор је задужио Канцеларију координатора за реформу јавне управе и координаторе ентитета и Брчког да наставе разговоре са донаторима активним у БиХ како би се обезбиједила нова улагања и успоставио ефикасан механизам координације донатора у овој области.

Са новим координатором за реформу јавне управе Дарком Касапом, који је на тој функцији наслиједио Драгана Ђузулана, у петак нисмо успјели ступити у контакт.

Међутим, у Канцеларији координатора за реформу јавне управе подсјећају да је новац у Фонду за реформу јавне управе блокиран јер је Министарство управе и локалне самоуправе РС 2017. године тражило да се донирани новац за реформу јавне управе у БиХ дозначи ентитетима.

- Међутим, то није било могуће спровести и од тада новац лежи на рачуну. Блокиран је Фонд и направљена је штета, како на нивоу БиХ, тако и у ентитетима. Услов донатора је био да се реформе спроводе на нивоу БиХ, а били су обухваћени и ентитети са индивидуалним пројектима. Од тада па до данас заробљен је новац за спровођење пројеката и реформу јавне управе - наводе у Канцеларији координатора за реформу јавне управе.

Такође, наглашавају и да су за реформу јавне управе у почетку донаторска средства тежила око 15 милиона КМ те да је пет милиона враћено Швајцарској јер су они хтјели да покрену арбитражни поступак против БиХ.

- То је новац њихових грађана и они хоће да имају извјештај о утрошку. Тако да смо ми били приморани да тај новац вратимо. Осталих десет милиона је на рачуну - поручују из Канцеларије координатора за реформу јавне управе.

Наводе и да је тешко очекивати да у скорије вријеме новац намијењен за реформу јавне управе буде одблокиран.

- Све су то нека политичка надмудривања. Чим је неки новац у оптицају и на располагању све политичке струје се боре за те милионе. Једни хоће да иде у кантоне, други у ентитета. Томе свему се не назире крај, а грађани и привредници који вапе за ефикасном администрацијом испаштају - закључују из Канцеларије координатора за реформу јавне управе.

Тема и у Бриселу

Координатор за реформу јавне управе Дарко Касап недавно је и на састанку у Бриселу изнио информације о реформи јавне управе те том приликом навео да значајан број добијених препорука није имплементирано.

- Морамо уложити додатне напоре да бисмо унаприједили функционисање јавне управе у земљи, на свим нивоима - казао је Касап и додао да је постигнут напредак у припреми Ревидираног акционог плана за реформу јавне управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана