Милиони евра за обештећење хомосексуалаца у Аустрији

Тањуг
Милиони евра за обештећење хомосексуалаца у Аустрији

БЕЧ, 13. новембра (Тањуг) - У Аустрији ће сва лица која су била процесуирана или осуђена због своје хомосексуалности бити рехабилитована и добиће новчано обештећење за шта је издвојено укупно 33 милиона евра, саопштила је данас ауустријска министарка правде Алма Задић.


Она је навела да ће за сваку укинуту пресуду бити исплаћено 3.000 евра, а за сваку годину или део казне по 1.500 евра, преноси аустријски јавни сервис ОРФ.

"За сваку покренуту истрагу по параграфу кривичног закона који је укинут почетком 2000-их погођени добијају 500 евра. Уколико су жртве претрпеле економске, професионалне или здравствене последице, добиће додатних 1.500 евра", рекла ја Задић на конференцији за медије.

Додала је да ће новом мером аустријске владе бити погођено око 11.000 особа које ће саме морати да се обрате суду или Министарству правде како би добиле накнаду.

Хомосексуалност је у основи декриминализована 1971. године у Аустрији, међутим и даље су постојали одређени чланови закона који су инкриминисали истополне радње.

Тек 2002. године, Уставни суд је укинуо последњу заосталу такву одредбу.

Из невладине организације НЕОС ЛГБТQ кажу да компензација за кривично гоњење хомосексуалаца касни, али да је реч о снажном сигналу за све жртве које су "криминализоване због своје љубави".

"Чак и 50 година након законског укидања потпуне забране хомосексуалних односа, морамо да наставимо да се боримо за отворено и либерално друштво", рекао је портпарол организације Јаник Шети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана