Миличевић: Загарантовано право Републике Српске да бира своје представнике

ГС
Миличевић: Загарантовано право Републике Српске да бира своје представнике

БАЊАЛУКА - Предсједник СДС-а Милан Миличевић поручио је да стабилност у БиХ може постојати само ако су сва три народа равноправна и конститутивна, те истакао да је загарантовано право Републике Српске да бира своје представнике, штити виталне интересе и тако ће остати и убудуће.

-Један члан Предсједништва ће се бирати у Републици Српској, као и делегати у Дому народа, то је за мене неспорно и увјерен сам да ту имамо унутрашњи консензус - поручио је Миличевић.

Он је нагласио да је дејтонски Устав прецизно одредио да Република Српска бира једног члана Предсједништва БиХ, а да се пет делегата Дома народа бира из Републике Српске и да је те одредбе немогуће промијенити без двотрећинске већине из Српске, саопштено је из СДС-а.

Миличевић је истакао да свако нарушавање принципа конститутивности и равноправности води ка дестабилизацији.

-Зато не разумијем ову еуфорију у ФБиХ након најаве пресуде из Стразбура када и они већ имају дестабилизацију односа управо због таквог избора хрватског члана Предсједништва - рекао је Миличевић, преноси Срна.

Како ће ФБиХ бирати своје представнике, како каже, није ствар Републике Српске која им то рјешење неће наметати, али ни они њој, наводи се у саопштењу.

Миличевић се огласио након што су федерални медији навели да ће сутра званично бити објављена пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру, према апелацији Славена Ковачевића, савјетника предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића. Иако одлука није објављена нити је било какав документ „процурио“ у јавност, услиједила су реаговања из Српске.

Федерални медији тврде да је Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио  да су права Ковачевића прекршена због тога што није у могућности гласати за кандидате који не припадају конститутивним народима и не живе у одређеном ентитету.

Тврде да је, у суштини, Европски суд за људска права закључио да је право Ковачевића угрожено јер он као Србин из Сарајева не може одлучивати о избору члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, нити као Србин из ФБиХ не може бити делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Практично, а ако је судити по медијским извјештајима с обзиром да пресуда још није објављена, Европски суд за људска права сматра да БиХ треба да буде једна изборна јединица када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дом народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана