Миличевић за "Глас": Одлука Суда БиХ политичка, настала под притиском два фактора

Маријана Миљић Бјеловук
Миличевић за "Глас": Одлука Суда БиХ политичка, настала под притиском два фактора

БАЊАЛУКА - "Потез Апелационог одјељења Суда БиХ да одбије жалбу СДС на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) о забрани учешћа тој странци на предстојећим локалним изборима је политички, а никако правни", поручио је лидер највеће опозиционе странке у Српској Милан Миличевић.

Нагласио је да је и одлука ЦИК-а била политичка, те да је Суд БиХ само слиједио такву праксу. 

- Те одлуке настале су под притиском два фактора и то међународне заједнице и власти у Републици Српској. То је паклени план о уништењу свега што је симбол Републике Српске. Још трагичније је да се то дешава све исти дан када је Милорад Додик најавио укидање 9. јануара као Дана Републике Српске. Исти дан одбија се и жалба СДС као још једном симболу Републике Српске - казао је за "Глас Српске" Миличевић. 

Нагласио је да неће бити укинут нити 9. јануар, али ни СДС. 

- Уложићемо жалбу Уставном суду БиХ, али ићи ћемо и до Стразбура и сигурно доказати у коначном да се ради о незаконитој одлуци. Тиме ћемо оспорити и селективност и легалност предстојећих локалних избора. Све то за СДС није препрека јер ми смо ишли три корака унапријед – поручио је Миличевић. 

Нагласио је да ће на предстојеће локалне изборе изаћи као Српска демократска странка под слоганом "Воља народа". 

- То је био наш први слоган. Доказаћемо да смо јачи од ових сплетки и лоших намјера. То је план који имамо и на којем ћемо истрајати. Доказаћемо да смо били у праву и на крају сигурно побједити и преузети одговорност за Републику Српску – закључио је Миличевић. 

ЦИК је одбила да овјери СДС-у учешће на предстојећим локалним изборима јер је рачун те странке угашен због америчких санкција. На ту одлуку СДС се жалио Апелационом одјељењу Суда БиХ које је данас одбацило њихов приговор.  СДС се на предстојеће локалне изборе пријавила и под називом Српска демократска странка – Воља народа и ту пријаву ЦИК је овјерио у четвртак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана