Милићевић: Веза Србије са Србима из земаља региона је нераскидива

Срна
Милићевић: Веза Србије са Србима из земаља региона је нераскидива

БЕОГРАД - Министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић рекао је да је један од стратешких циљева Србије очување националног идентитета, без обзира на границе које физички раздвајају припаднике српског народа, те да је веза Србије са Србима из земаља региона нераскидива.

Обраћајући се на скупу српских националних организација из земаља региона, у Матици српској у Новом Саду, под називом "Снага нашег народа увијек је била у јединству", Милићевић је посебно истакао значај односа између Србије и Срба који живе у земљама региона.

"Наша веза са сународницима у региону је нераскидива, а наш циљ је да дијалогом и заједничким пројектима оснажимо те везе. Овакви скупови доказ су одлучности државе да остане повезана са нашим људима у региону и широм света, како бисмо заједно радили на очувању нашег идентитета и стварању бољих услова за напредак нашег народа", рекао је он.

Милићевић је као три кључна корака истакао приближавање Србије Србима који живе ван граница Србије, умрежавање удружења и организација које окупљају Србе и отварање ове теме на нивоу градова и општина у Србији, саопштено је из Владе Србије.

Према њедовим ријечима, то се ради кроз програме подршке попут тематских љетњих кампова за дјецу, донирања уџбеника и других иницијатива које се тичу повезивања и помоћи државе својим сународницима.

Милићевић је нагласио и да је заједнички циљ очување српског језика, културе и традиције, као и да је важно заједничко обиљежавање важних датума, попут Дана српског јединства и националне заставе, који није само дио прошлости, већ и симбол будућности и заједничких вриједности.

"Снага нашег народа увек је била у јединству, нико неће моћи да прекине везе које градимо, уколико останемо јединствени и сложни у остварењу заједничких циљева", истакао је Милићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана