Милићевић: Срби из Србије и Српске једни другима нису дијаспора

Срна
Милићевић: Срби из Србије и Српске једни другима нису дијаспора

БЕОГРАД - Срби из Републике Српске и Србије једни другима нису дијаспора, нити их Дрина раздваја, рекао је министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић и указао на паралелни притисак на српски народ.

-Нисмо ми дијаспора једни другима, никада Дрина није била нешто што нас раздваја, већ кичма што нас спаја - рекао је Милићевић и подсјетио да се недавно у Републици Српској састао са предсједником Српске Милорадом Додиком и са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Златаном Клокићем.

Он је навео да је са Клокићем разговарао о јачању везе Србије и Српске, везе сународника са матицом.

-Још 2013. године потписан је један меморандум, који је стварање механизма сарадње Српске и Србије у реализацији тог циља. Тај меморандум ћемо, надам се, обновити у релативном кратком периоду - рекао је Милићевић за ТВ “Хепи“.

Правећи паралелу између Српске и Србије и притиску међународне заједнице према њима, он је рекао да у Републици Српској, односно БиХ, постоји “један изасланик Шмит”, који покушава да државну својину присвоји, заправо да она буде власништво БиХ и да његова одлука има законодавну снагу.

С друге стране, каже, на Косову и Метохији постоји “један Курти” (премијер самопроглашеног Косова Аљбин), којем нико ништа не може, иако се тамо нарушавају елементарна људска права и Срби трпе терор.

Милићевић је истакао да се Додик залаже за поштовање Дејтонског споразума и изворни Дејтон, а не за модификовани.

Коментаришући то што Хрватска недавно није дозволила да се у ту државу унесу српски буквари на ћирилици, поклон Србије српској дјеци у Хрватској за почетак школске године, и да је тражено плаћање царине, Милићевић је оцијенио да му то личи као “царина на ћирилицу”.

Он је навео да су 27. јуна његови сарадници из министарства покушали да допреме 300 буквара до Книна и подијеле малишанима, али су заустављени на граници и речено им је да ће, пошто нису пријавили да у колима имају књиге, морати да плате казну 1.000 евра, а ако желе да их унесу, да оду до Шибеника и плате царину.

Истакао је да је то ствар добросусједских односа и да Србија и њен предсједник Александар Вучић свакоме у региону пружају руку и желе да ојачају регионалну сарадњу.

Милићевић је указао да, док Србија води такву политику, постоји спољни притисак на њу да призна самопроглашено Косово и уведе санкције Русији, али да треба отворено сагледати и притисак који трпи и из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана