Миличевић: СНСД поистовјећује јавна добра и државну имовину

ГС
Миличевић: СНСД поистовјећује јавна добра и државну имовину

БАЊАЛУКА - Ја сам рекао да се СДС залаже за децентрализацију Републике Српске, што је и наша обавеза по Европској повељи о локалној самоуправи, и да јавна добра припадну општинама и градовима на којима се налазе. То је дио програма СДС још од 2008. године јер није нормално да локалне заједнице немају скоро никакве користи од ресурса које им је Бог дао, каже предсједник СДС-а Милан Миличевић, који се нашао се под жестоким ударом власти, али и појединаца из струке Због става да општа добра у јавној употреби, природна богатства, треба да буду у власништву и уписана на локалне заједнице.

Оптужен је да има исти став као ОХР и Денис Звиздић, који се залажу да имовина ни под којим условима не буде уписана на Републику Српску.

-Шта је нормалније и природније од тога да шумама Романије газдују општине којима оне припадају или да пољопривредним добрима у Семберији газдује Град Бијељина!? Нормално је да Требиње и Билећа имају највише користи од својих водних потенцијала, умјесто што добијају мрвице. Запањен сам да СНСД, попут Уставног суда и Кристијана Шмита поистовјећује јавна добра и државну имовину. Јавна добра Српске су општа добра која не могу бити предмет било какве расправе. Она припадају ентитетима и ентитети уређују њихово коришћење, располагање. Јавно добро је и ваздух и над њим не можете уредити својинске односе. Подсјетио бих и да се СНСД у првим разговорима око питања имовине залагао да јавна добра припада јединицама локалне самоуправе – каже он.

Додао је да искључиву надлежност за сва питања из области локалне самоуправе у дејтонској БиХ, сагласно Уставу БиХ, имају Република Српска, односно ФБиХ, свако од њих за своју територију.

-По томе произилази да би се о томе одлучивало у Републици Српској, а не на нивоу Парламента БиХ. Сасвим је легитимно да се ми боримо да у Народној скупштини донесемо законе којима ће локалне заједнице располагати јавним добрима. И те локалне заједнице су Српској и оне најбоље знају шта су њихове потребе и најбоље би искористиле те ресурсе. Државна имовина може бити само имовина Републике Српске, а то је на примјер зграда Владе Републике Српске, зграде полицијских станица… И то такође не може бити предмет никаквих закона на нивоу БиХ. То је државна имовина Републике Српске, тако су рекли Устав БиХ, и Анекси 2,4 и 8 Дејтонског споразума, као и Устав Републике Српске који децидно каже да Република уређује облигационе односе – нагласио је Миличевић.

Истакао је да сва та имовина може бити књижена само по законима ентитета, уз поштовање ентитетске линије разграничења.

– Оном ко не жели да чује не вриједи причати, нити се са таквим људима може водити одговорна национална полемика о важним друштвеним питањима. Јучерашња хистерија функционера СНСД, од њиховог предсједника па даље, извртање и криве интерпретације оног што сам рекао говоре о њиховој грчевитој жељи да контролишу све – каже за Српскаинфо Миличевић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана