Милићевић: Ширити истину о Јасеновцу и не дозволити да се овакав злочин понови

СРНА
Милићевић: Ширити истину о Јасеновцу и не дозволити да се овакав злочин понови

ЈАСЕНОВАЦ - Министар у Влади Србије без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић рекао је данас у Јасеновцу да је важно његовати културу сјећања и никада не заборавити то велико страдање Срба у Другом свјетском рату, те поручио да неће бити дозвољена релативизација и мистификација дешавања у највећем стратишту Срба у Јасеновцу.

"Мудром и рационалном политиком не смијемо дозволити да се ово икада понови", истакао је Милићевић.

Он је нагласио да увијек треба бити уз своје сународнике, поготово оне који живе у Хрватској.

"Подсјећамо данас на велико страдање нашег народа. Због тога је наша обавеза и одговорност да изразимо поштовање према жртвама и никада то не заборавимо, ширећи истину о Јасеновцу", рекао је Милићевић, након што је у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Спомен-подручју Јасеновац у организацији Епархије пакрачко-славонске одржана молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких у спомен на жртве геноцида које је НДХ спровела над припадницима српског народа у Другом свјетском рату на цјелокупној својој територији.

Руски амбасадор у Хрватској Александар Нуризаде рекао је да овакве страшне догађаје и људе који су страдали за слободу у Другом свјетском рату никада не треба заборавити.

"Морамо се ових жртава сјећати заувијек јер су нам донијели слободу", поручио је Нуризаде.

Дамашњој молитвеној прослави Светих новомученика јасеновачких у спомен на жртве геноцида које је НДХ спровела над припадницима српског народа у Другом свјетском рату на цјелокупној својој територији присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "Фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Систем логора Јасеновац био је злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Преживјели логораши у злогласном усташком логору Јасеновац кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а у очајничком јуришу на стражаре од њих 1.073 само је 169 успјело да се докопа слободе.

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије ослободили су 30. априла 1945. године концентрациони логор Јасеновац, у којем су хрватске усташе ликвидирале, према наводима југословенске послијератне комисије, око 700.000 махом Срба те Јевреја, Рома и противника режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана