Миличевић сам у трци за лидера СДС-а

Ведрана Кулага Симић
Миличевић сам у трци за лидера СДС-а

БАЊАЛУКА - Нови лидер СДС-а биће биран на изборној Скупштини 11. јуна, а расположење у странци је тренутно такво да је в.д. предсједника Милан Миличевић једини кандидат за ту врућу позицију што је, према неким мишљењима, доказ јединства у странци, а има и оних који мисле да нико осим њега не жели да преузме ту одговорност у овом моменту.

Након што су због лошег резултата на општим изборима прошле године сви чланови страначког Предсједништва, укључујући и тадашњег предсједника СДС-а Мирка Шаровића поднијели оставке, Главни одбор (ГО) је у новембру расписао унутарстраначке изборе те је одлучио да ће Миличевић, у својству вршиоца дужности, водити странку до избора новог лидера.

Миличевић је, прије неколико дана након сједнице Предсједништва СДС-а у Источној Илиџи, саопштио датум изборне Скупштине странке и објелоданио да ће она бити одржана у Бањалуци те да ће делегати бирати предсједника и чланове Главног одбора СДС-а.

Тренутни први човјек СДС-а је већ у неколико наврата истицао како је спреман да преузме кормило странке ако чланство тако буде хтјело, а ситуација му и иде у прилог. Чини се да ће Миличевић бити усамљен у трци за лидера СДС-а, што се није дешавало раније јер је углавном вођена борба између два или више кандидата па је тако и Миличевића, прије неколико година, тијесно побиједио Мирко Шаровић и постао предсједник СДС-а.

Члан Предсједништва СДС-а Ђорђе Милићевић казао је за “Глас Српске” да је више од 60 одсто одбора спровело унутарстраначке изборе. Милићевић, који је и предсједник Комисије за унутарстраначке изборе, каже да им прилазе и млади људи у појединим срединама, међу којима су Добој, Србац, Петрово, Фоча и друге.

- Процес оснаживања на локалу трајаће ову цијелу годину како бисмо спремно дочекали локалне изборе наредне године. Има ствари с којима још нисмо задовољни када је ријеч о локалним одборима, а када је ријеч о предстојећим јунским изборима, Милан Миличевић је у овом моменту једини кандидат за предсједника СДС-а. Према статусу кандидата за предсједника могу предлагати општински и градски одбори и сваки члан Скупштине. За сада нема других кандидата, осим Миличевића - истакао је Милићевић за “Глас”.

То тврде и саговорници “Гласа” блиски Предсједништву СДС-а. Општа оцјена је да полако слажу коцкице на мјеста да би ојачали и на републичком и на локалном нивоу. Ствари за сада, према истим тврдњама, иду у правцу да ће бити само један кандидат за предсједника, али има различитих виђења зашто је то тако. Доминира став да је Миличевић тренутно најбољи избор, док има и оних који сматрају да, осим њега, нико и не жели да преузме одговорност у странци коју је у врло тешкој позицији.

- Процес унутрашњих избора још траје, а то у преводу значи консолидација. То јача странку на терену, побољшава структуру СДС-а, а тачно је и да смо у залету након што је Љубиша Петровић “преживио” референдум у Бијељини који су организовали СНСД и њихови партнери. Ситуација у странци је добра, као и расположење чланства, а ни на Предсједништву нико није рекао да би он у ту трку за челну позицију - истакао је саговорник “Гласа Српске”. 

Универзитетски професор и политички аналитичар Драго Вуковић казао је недавно за “Глас” да је СДС у веома дубокој кризи те додао како сматра да СДС-у треба нови, млади лидер који може странку да извуче из жабокречине и да је врати на њено мјесто.

СДС је на посљедњим изборима освојио тек нешто више од 95.000 гласова у трци за позиције у Народној скупштини и тиме освојио само 13 посланичких мјеста што је далеко најгори резултат у посљедња четири изборна циклуса.

Статут

Један од саговорника “Гласа” је подсјетио и на измјене Статута СДС-а, крајем прошле године, које дефинишу да странка има три потпредсједника. То ће, каже, олакшати, односно допринијети бољој структури у Предсједништву СДС-а, а потпредсједници биће бирани из три регије, односно по изборним јединицама у Републици Српској за ниво Парламента БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана