Миличевић: Оптужница и мјере забране Васићу - најсрамнија страница правосуђа БиХ

GS
Foto: Arhiva

Предсједник СДС-а Милан Миличевић изјавио је да чин Суда БиХ, којим је одбио приговор и потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против посланика ове странке Драгомира Васића, спада у најсрамније странице правосуђа ове земље.

Миличевић је позвао институције Републике Српске да се укључе у овај процес како би помогле у заштити истине, угледа и части овог посланика.

- У вријеме догађаја који су предмет оптужнице Васић није имао никакву војну, цивилну, ни полицијску функцију, већ га је Тужилаштво БиХ оптужило као "предводника" и дефакто вођу свог села који се бринуо о "људима". Чак ни то није било довољно, већ је Суд БиХ "због опасности од бјекства" Васићу изрекао мјере забране изласка из БиХ и одузимање личних докумената - навео је Миличевић.

Он је нагласио да је то урађено упркос чињеници да је у поступку који се против Васића водио за кривично дјело геноцид и који је трајао дуже од седам година, уредно долазио на свако рочиште, као и на изрицање пресуде, иако на то није био обавезан, саопштено је из СДС-а.

Миличевић је нагласио да је овим поступком Суд БиХ онемогућио Васићу слободно кретање и обављање дужности посланика у Народној скупштини Републике Српске које подразумијевају и рад скупштинског одбора на регионалном нивоу и тако му ограничио основна људска права.

Драгомир Васић је 2021. године правоснажно ослобођен оптужби за ратне злочине над бошњачким становништвом на подручју зворничке регије.

Крајем 2023. године Тужилаштво БиХ поново је подигло оптужницу против њега и још три особе које се терете да су крајем маја и почетком јуна 1992. године учествовале у широком и систематичном нападу на бошњачко становништво у Зворнику и околини.

Суд БиХ данас је одбио приговоре и потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против Васића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана