Милић: Љубав према отаџбини не може се забранити

Срна
Милић: Љубав према отаџбини не може се забранити

БРЧКО - Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић рекао је да Република Српска, организујући прославу Дана Републике у Брчком, потврђује животни значај који Брчко има за Српску, док је грађанима у Брчком ово прилика да још једном искажу приврженост Српској и захвале за њену конструктивну улогу и подршку свеукупном развоју дистрикта.

Милић је изјавио Срни да ова прослава потврђује да се "на љубав према отаџбини не може присилити, нити се та љубав може забранити".

"Подршка Републике Српске Брчком, које је заједничко власништво два ентитета, уз остало, изражена је кроз наставак континуираног снабдијевања струјом и у овој години, и то без повећања цијене, подршку градњи различите инфраструктуре, сарадњу у области здравства и пољопривреде, обезбјеђењу идентичних права за вишечлане породице са држављанством Српске и остале категорије грађана, помоћ борачкој популацији, пензионерима...", навео је Милић.

Он је подсјетио да је у складу са Арбитражном одлуком, Република Српска на држављане Српске у Брчком делегирала вођење локалних јавних послова.

"Морам нагласити да сам поносан на чињеницу да је највећим дијелом захваљујући конструктивној политици српских представника у извршној и законодавној власти дистрикта обезбијеђена политичка и свака друга стабилност ове локалне заједнице", рекао је Милић.

У прилог тој тврдњи он је навео да је први пут буџет дистрикта за 2024. годину, од око 400 милиона КМ, усвојен једногласно, гласовима свих посланика у Скупштини, из реда сва три народа.

"Треба имати на уму да је Брчко као дистрикт настао на основу арбитраже, чији је циљ био да се сачувају дејтонски преговори и омогући закључење свеобухватног споразума о прекиду рата и политичкој и територијалној организацији БиХ. Искључиво такву улогу - да допринесе очувању дејтонске двоентитетске конструкције БиХ, Брчко има и данас", закључио је Милић.

Дан Републике данас ће бити обиљежен у Брчко дистрикту.

Програмом је предвиђено у 11.30 часова полагање вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког, а од 12 часова биће одржана свечана академија.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана