Милатовић: Докле год је циљ ЕУ, треба упоредо радити и на регионалној сарадњи

ГС
Милатовић: Докле год је циљ ЕУ, треба упоредо радити и на регионалној сарадњи

Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је данас, одговарајући на питање да ли ће та земља разматрати одлуку да се прикључи Отвореном Балкану, да је то нешто чиме треба да се позабави наредна влада која ће, каже, бити резултат новог сазива Скупштине Црне Горе.

- Мој политички став је ту врло јасан. И прије него што сам постао министар у Влади Црне Горе, сада политичар и предсједник Црне Горе ја сам јако пуно и у професионалном смислу радио на унапређењу регионалних економских интеграција Западног Балкана и из Еврпске банке за обнову и развој гдје сам и радио - рекао је Милатовић у интервјуу за Танјуг.

Он је истакао да се сјећа да је тада и Мило Ђукановић присуствовао тим почетним састанцима гдје се стварао Отворени Балкан.

- Он је у међувремену промјенио негдје свој политички тон када је у питању Отворени Балкан - рекао је Милатовић и оцијенио да су регионалне економске интеграције неодвојиви дио европских интеграција.

- Док год ми будемо држали за циљ пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ треба упоредо и радити на свему овоме што се тиче унапређења регионалне економске сарадње - био је јасан Милатовић.

На питање о доласку у Београд и на који начин жели да унаприједи односе са Србијом, Милатовић подсјећа да је навео да ће његова прва посјета бити Бриселу, одакле ће послати снажну поруку истинског европског пута Црне Горе.

- Што се тиче добросусједских односа има ли ишта нормалније него да ми у земљама Западног Балкана имамо најбоље могуће односе? Нажалост, није тако било, али чини ми се да и ова побједа над Ђукановићем даје свима нама негдје наду да ћемо ући управо у једну нову еру додатне стабилизације добросусједских односа у земљама Западног Балкана, јер управо је то и оно што грађани очекују од Црне Горе и од нас - рекао је Милатовић.

Како каже, сматра да је трзавица било доста и да је европска будућност Западног Балкана “оно што нас све чека”.

- Регионалне економске интеграције, да ли оне које су већ ту кроз споразум о слободној трговини ЦЕФТА или оне које се одвијају у оквиру кишобрана Берлинског процеса или оне које су отпочеле од самих земаља Западног Балкана попут Отвореног Балкана све оно што иде у корист грађана и привреде у нашим земљама је нешто што треба подржати и на чему треба активно и радити - рекао је Милатовић.

Додаје и да је “ђаво у детаљима и да све то треба разрадити и погледати”.

Милатовић је рекао да га радују све честитке које је добио, и од предсједника Србије Александра Вучића, али и од Милановића, а чуо се, каже и са бројим лидерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана