Милановић објавио документ којим доказује да је процедура за долазак Додика на Хвар испоштована

Танјуг
Милановић објавио документ којим доказује да је процедура за долазак Додика на Хвар испоштована

ЗАГРЕБ - Након низа прозивки и оптужби да је предсједник Хрватске Зоран Милановић хтио да сакрије од јавности недавни сусрет на Хвару са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, из његове Канцеларије је објављен документ, као доказ да је процедура испоштована.

-Како би отклонили сваку сумњу да је Канцеларија предсједника Републике  уредно и правовремено обавијестио МУП Хрватске о доласку предсједника Републике Српске Милорада Додика у Хрватску, објављујемо и доказ: мејл који је Протокол Канцеларије предсједника Републике Хрватске (ПРХ) упутио Управи за границу МУП-а 24. јула, дан прије планиране радне посјете Додика. Из поменутог мејла недвосмислено се види да је Канцеларија ПРХ доставио МУП-у и допис запримљен из Кабинета Додика, са свим потребним подацима. Исто тако, Канцеларија ПРХ је од МУП-а затражила да се обезбиједи гранична контрола, што је МУП и учинио - саопштила је Канцеларија хрватског шефа државе.

Истичу да уједно истим доказом јавно скрећу пажњу премијеру Андреју Пленковићу знајући, како наводе, да је он „склон да се прави да је неинформисан“ и да је навикао “самовољно одлучивати шта јесте, а шта није тема зависно од свог и ХДЗ-овог интереса, заправо манипулисати”.

Наводе и да, што се лета Додика хеликоптером до Хвара тиче, односно процедуре договарања и одобравања, та је процедура према закону искључиво у надлежности Хрватске контроле ваздушне пловидбе.

-Канцеларија ПРХ ни на који начин није била, нити је могла бити, укључена у одобравање и организацију лета - наводи се такође у саопштењу предсједника Милановића.

Најновија полемика и оптужбе између Пантовчака и Банских двора долази након што је Милановић прошле седмице користећи се уставним овлашћењима и на захтјев опозиције заказао тродневно ванредно засједање парламента о двије кључне теме “гасној афери” и протесту запослених у правосуђу који је трајао осам седмица и окончан је јуче.

Након оптужби Пленковића, његовог министра одбране Мариа Баножића и ХДЗ-а, огласио се и министар унутрашњих послова Давор Божиновић овим поводом.

Он је новинарима у Опатији рекао исто што и Пленковић, да се посете страних државника морају најавити, а да он такву информацију није имао.

-Питање долази ли војни или цивилни хеликоптер није питање за МУП - казао је Божиновић, а на инсистирање да ли је Милановић у нечем погријешио, Божиновић каже да би било нормално да се јавност обавијести о таквим посјетама.

Божиновић је рекао и да је неугодно изненађен саопштењем Канцеларије Милановића, којим је увриједио и понизио полицију јер је казао да је под контролом ХДЗ-а, што, како тврди, није тачно.

Иако, како каже, Додик није штићена личност као предсједник Републике Српске, Божиновић ипак сматра да је Кабинет Милановића требало ову посјету да најави Министарству спољних послова или да упути саопштење медијима.

-Милорад Додик није особа која би имала статус штићене особе у Хрваксој. Док је био члан Предсједништва, био је, сад то није - каже Божиновић и објашњава да посјета на неком вишем нивоу не би прошла без свих потребних нотификација.

Додао је и да није неуобичајено да страни полицијски хеликоптери улазе у Хрватску, да су и други званичници путовали тако.

- То је све посао најаве, контроле… - рекао је шеф хрватског МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана