Милановић о протестима за Палестину: Муслимани у БиХ су субјективни, као и Јевреји

ГС
Милановић о протестима за Палестину: Муслимани у БиХ су субјективни, као и Јевреји

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић коментарисао је протесте који су у Сарајеву одржани за Палестину, казавши да су “становници муслиманске вјероисповијести субјективни, исто као што су и Јевреји”.

-С обзиром на то да ми нисмо ни једно ни друго, уз поштовање и људски обзир и према једнима и према другима, толико ме се то тиче. Шта ја ту имам коментарисати? Прије седам и више дана ја сам други у Европи рекао оно што сад сви као навијени пајаци понављају - право на безбједност и одбрану је једно, али не може се трагична судбина једног народа сматрати нужним злом. Подразумијева се да су Палестинци у таквој ситуацији. То не може бити тако - рекао је Милановић.

Хрватима је препоручио да не путују у Газу и Израел, а за Хрвате који се налазе ондје каже да су тамо “властитом вољом” и да увијек постоји “дио личне одговорности”.

-Тамо су људи властитом вољом, свјесно отишли. Тај дио личне одговорности увијек мора постојати, с одлукама које доносимо у животу за себе. То је оно што вам могу у овом тренутку рећи. Не бих никоме савјетовао да одлази тамо осим онима којима је то посао -рекао је Милановић.

Каже да би тамо послом требали бити новинари, али не зна има ли хрватских новинара у овом тренутку у Гази и Израелу.

На питање о сигурносној ситуацији у Хрватској, Милановић је рекао да треба бити опрезан, али да нема простора за забринутост.

Хрватски предсједник сматра “неозбиљним” упозорење италијанске обавјештајне службе да су екстремистичке групе на Западном Балкану пријетња европској сигурности.

-Једна служба, једна од њих 30 и више, говори о проблемима и сигурносним пријетњама на територију треће и четврте државе, а други ћуте, односно не коментаришу ништа. На такав начин се не доприноси колективној безбједности - рекао је на крају Милановић, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана