Милановић: Комшић није представник Хрвата у БиХ

Срна
Милановић: Комшић није представник Хрвата у БиХ

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић рекао је данас да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић није представник Хрвата у БиХ који би требали да имају свог легитимног представника.

Милановић је навео да интервенцијама Кристијана Шмита у изборној ноћи није ријешен проблем Хрвата, а то је нелегитимност њиховог представљања у Предсједништву БиХ.

Он је на конференцији за новинаре у Загребу након сусрета са српским чланом и предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић рекао да нема најбољег изборног система за избор представника у представничко тијело и да ниједан систем није савршен, али да је у систем у БиХ постављен на темељима Дејтона.

"Сваком добронамјерном човјеку би то требало бити јасно. Дакле, свако бира своје. Српска мањина у Хрватској бира своја три представника у Сабор, активно бирачко право имају искључиво хрватски грађани српске националности и то се не доводи у питање. Тако би требало бити и у БиХ, с тим да Хрвати нису мањина у БиХ. Захваљујући огромним амбицијама неких људи и подршци такозване међународне заједнице, која у БиХ не постоји већ људи који нешто раде, тако није у БиХ", рекао је Милановић.

Говорећи о односима са СДА, Милановић је подсјетио да је са њеним лидером Бакиром Изетбеговићем у посљедње двије године покушао договорити поштено рјешење о политичком представљању Хрвата у БиХ, али да је у томе био потпуно усамљен.

"Није ишло. Увјерен сам да проблем није био на нашој страни", нагласио је Милановић.

Он је рекао да је у контакту са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Денисом Бећировићемте и да га је обавијестио о посјети Цвијановићеве Хрватској.

"Договорили смо да би након ове посјете и он био добродошао у Загреб", навео је Милановић.

 

Никог на силу не приморавати у НАТО

Предсједник Хрватске Зоран Милановић поручио је данас у Загребу да је приморавање било кога да на силу приступи НАТО против интереса овог савеза, те да БиХ треба да сачека ако нису скоро сви у овој земљи заинтересовани за чланство.

"Ако нису скоро сви за НАТО - причекајмо! Када буду сви за НАТО - нека иду! Овако на силу - не", истакао је Милановић на конференцији за новинаре након састанка са српским чланом и предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић.

Он је нагласио да је Република Српска дио БиХ.

"То је запад и то је Европска унија", сматра Милановић.

Он је оцијенио природним да Бањалука има "своју врсту односа" са Београдом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана