Милановић: Кандидат за државног тужиоца тајно се састајао са Здравком Мамићем

Srna
Foto: Tanjug

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић оптужио је данас кандидата за главног државног тужиоца Ивана Турудића да се док је био предсједник Жупанијског суда у Загребу састајао са Здравком Мамићем који је тада био осумњичен и под истрагом за финансијске малверзације.

"То су били састанци под врло чудним околностима. Али тада Мамић још није под истрагом, већ осумњичен. Цијелу 2015. годину Турудић је био предсједник Жупанијског суда. Крајем августа, господа опет имају тајни сусрет под плаштом ноћи, возе се сатима, скривају на тајним мјестима. Тада Мамић више није био осумњичен, него под истрагом, дао је јемство да неће утицати на поступак", рекао је Милановић на конференцији за новинаре.

На питање постоји ли у документима Сигурносно-обавјештајне агенције /СОА/ експлицитно о чему су разговарали, Милановић је одговорио да не постоји "јер то није забиљежено али сваком је јасно да таква врста контакта није допустива".

Милановић је поставио питање о чему су могли разговарати у тренутку када је један под истрагом, а други предсједник суда, додавши да онај ко жели задржати и трунку кредибилитета мора о томе размишљати.

"Не могу да гледам како једног опскурног лика производе у главног државног тужиоца. Томе морам стати на пут, колико год могу оним што ми стоји на располагању и то радим", поручио је Милановић.

Здравко Мамић, бивши предсједик Фудбалског клуба "Динамо" из Загреба, осуђен је на шест и по година затвора због извлачења новца путем трансфера хрватских репрезентативаца Луке Модрића и Дејана Ловрена, чиме је оштећен и државни буџет.

Он је оптужен да је нанио штету "Динаму" у износу 15,5 милиона евра, те за утају пореза од 1,2 милиона.

Мамић је бјегунац од хрватског правосуђа и сада живи у Међугорју у БиХ, чије држављанство има. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана