Милановић: Хрватска жели БиХ уз којој ће јој бити добро, а понекад и досадно

Агенције
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ - Хрватска политика је цјеловита, функционална БиХ, уз коју ће Хрватској бити добро и БиХ уз Хрватску, а понекад брате и досадно, није ни то лоше, рекао је данас предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Милановић је о ситуацији у БиХ разговарао са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом који се у склопу регионалне турнеје данас налази у Хрватској.

Милановић је казао да Влада Хрватске и он, „свако на свој начин, покушавају исправити неке неправде и кршења Дејтонског споразума који је темељ мира и функционисања БиХ“.

-Који у својој основи и то треба стално наглашавати један споразум о подјели власти. Ужасно деликатан и што год дирате у њему или прескачете, пријетите читавој цјелини. Нећу овдје понављати наше познате ставове које су ништа друго него утврђивање чињеница, да су Хрвати најмалобројнији, да су један од три конститутивна народа, да се све у БиХ може, мора и смије рјешавати једино договором легитимних, стварних представника конститутивних народа. То у овом часу нису сви они који се таквима представљају - казао је Милановић.

Додао је да је био критичан, а и данас је, према улози високог представника у БиХ и да је изабран на један нерегуларан начин, без сагласности свих чланица Савјете безбједности УН. То му у старту, сматра Милановић, на сваки начин одриче легитимност.

-Ја сам на самиту НАТО рекао да би високи представник коначно требао дати знакове живота и користит своја овлаћшења ако другачије не иде, а другачије не иде. Нисам искрено вјеровао да ће се догодити ишта, али када се догодило, на потпуно погрешан начин, кривом методологијом, прекасно, изазвало је немире, скоро и нереде у држави, па се господин повукао. Шта се тренутно догађа ја не знам, али тај случај само показује када прибјегавате неким мјерама прекасно и премало тамо гдје је прије тога требао бити договор и разговор, онда резултата нема - казао је Милановић.

Додао је да не зна шта ће учинити Кристијан Шмит, али да за сада није учинио ништа.

-Учини ли нешто морат ћу признати да сам тиме задовољан и у томе се разликујемо у ставу господин Ердоган и ја, Хрватска и Турска. То показује да им треба више детаљног разговора да истакнемо неке своје стријепње, којих Турска због своје удаљености и величине није свјесна – истакао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана