Милановић: БиХ траљава колонија на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа

Срна
Милановић: БиХ траљава колонија на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа

БЕЧ - БиХ је трапава, траљава, неспособно вођена колонија на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа, а Кристијан Шмит је инсталиран као колонијални управитељ, оцијенио је хрватски предсједник Зоран Милановић.

Милановић сматра да је ОХР довео до ескалације ситуације у БиХ и позвао је све Хрвате, Србе, Бошњаке на разговор без колонијалних управитеља.

Он је за "Индепт њуз" (ИДН), водећу агенцију непрофитног Међународног синдиката медија, рекао да је Шмит инсталиран за колонијалног управитеља у БиХ, да нема мандат Савјета безбједности УН и да иза његових потеза стоје неке амбасаде у тој земљи наводећи америчку.

Шмита је описао као пензионисаног њемачког политичара који је оставио небитан траг.

ИДН подсјећа да је Милановић у августу 2023. године, након поднесене тужбе против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, изјавио да је Шмит "да би заштитио своју стражњицу и своју репутацију промијенио кривични закон према којем је оно што је Додик учинио кривично дјело".

Такође, ова агенција напомиње и да је министар безбједности у Савјету безбједности Ненад Нешић 12. октобра јавно потврдио Шмитов статус ријечима да су "провјере показале да је Кристијан Шмит нелегитиман и да он заправо представља Њемачку у БиХ, а не УН".

Износећи информације безбједносних агенција о Шмитовом боравку у БиХ, Нешић је навео да има само дипломатску ноту Њемачке, али не и УН, као једине надлежне институције за потврду именовања високог представника у БиХ (ОХР).

"Грађани БиХ желе државу са владавином права и поштовањем Устава и закона, односно модерну европску државу, а то није могуће ако се Шмит настави лажно представљати као тзв. високи представник", рекао је Нешић.

ИДН наводи како Шмит жели да креира владавину права и интервенише у Устав БиХ те је тужио Додика и Лукића јер не поштују одлуке ОХР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана