Милановић: БиХ би преговоре отворила много раније да није било кукавице

Танјуг
Милановић: БиХ би преговоре отворила много раније да није било кукавице

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић поздравио је данас одлуку Европског савјета о отварању преговора с БиХ о чланству у ЕУ и поручио да је то требало да се догоди много раније да, како наводи, Хрватска за премијера није имала Андреја Пленковића, „политичку кукавицу и каријерног калкуланта, који се ни у једном погодном тренутку – а било их је на претек – није усудио да писне“.

-БиХ је нама сусједна, пријатељска и, што је посебно важно, држава у којој живе и припадници хрватског народа који су међу првима кренули у одбрану наше Домовине заједно с хрватским људима. Стратешки је и национални интерес Хрватске да БиХ данас и сутра буде стабилна и уређена држава три конститутивна народа у којој ће се гарантовати права Хрвата, држава у којој ће Хрвати остати живјети и држава с којом ћемо имати границу која спаја, а не дијели хрватски народ - поручио је Милановић на свом званичном „Фејсбук“ профилу.

Истакао је да је БиХ одавно, као што он већ годинама заговара, могла почети преговоре с ЕУ, само да је било искрености и поштења бриселске бирократије.

Али, није кривац само Брисел, навео је Милановић.

-Да је Хрватска протеклих година имала Владу и премијера с имало политичке одважности и државничке мудрости. Али, Хрватска је за премијера имала – и још кратко ће имати – Андреја Пленковића, политичку кукавицу и каријерног калкуланта, који се ни у једном погодном тренутку – а било их је на претек – није усудио писнути или, не дај Боже, замјерити бриселским елитама - навео је Милановић.

Милановић тврди да је „Пленковић дозвољавао да се другоразредни ислужени политичари понашју као колонизатори БиХ и намтну јој прописе и законе, који су готово увијек ишли на штету хрватског народа у БиХ“ само даи, како каже, „не би наштетио својим личним каријерним интересима“.

-Па сада Хрвати у БиХ дочекују преговоре с ЕУ без права да сами бирају свог представника у Предсједништво БиХ јер до данас није промијењен онај најважнији, изборни закон. Умјесто као држава три конститутивна и равноправна народа, БиХ сада у преговоре улази с обесправљеним Хрватима и јасном намјером европске бирократије – што нити не скривају – да од БиХ створе некакву грађанску државу у којој би, по њима, права конститутивних народа само сметала и још би их више затирали - навео је Милановић.

Поручио је да је то за хрватски народ у БиХ, али и за Хрватску, неприхватљиво и опасно.

-И док Пленковић и сада у Бриселу послушно ћути, као свих ових година, ја свима у Бриселу одмах дајем до знања, да сутра не би били затечени: Хрватска је пуноправна чланица ЕУ и почеће да користи своја права као што чине све друге суверене државе - навео је хрватски предсједник.

Поручио је и да ће за почетак кроз неколико мјесеци, Хрватима у БиХ бити враћена отета права која им припадају.

-БиХ мора ући у ЕУ као држава у којој ће Хрвати бити конститутиван и равноправан народ који ће сам бирати своје представнике у тијелима власти, укључујући и члана Предсједништва БиХ. Јер, Хрватска ће имати државничку, а не послушничку владу! -поручио је Милановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана