Миланко Кајганић за “Глас Српске”: Тешко ћемо завршити све предмете ратних злочина

Вељко Зељковић
Миланко Кајганић за “Глас Српске”: Тешко ћемо завршити све предмете ратних злочина

Нећу калкулисати у свом раду. То ми није падало на памет ни до сада, а тако ће бити и у будућности.

Ово су прве ријечи новог главног тужиоца БиХ Миланка Кајганића, којег је током јучерашњег дана након низа перипетија око јавног конкурса ВСТС и званично именовао на ову дужност.     

- Уколико тужилац утврди да постоји довољно доказа за подизање неке од оптужница, то ће бити урађено без обзира на евентуалне политичке притиске. Неће се чекати никакав погодан тренутак. То смо урадили и када је у питању случај “Добровољачка”, када је било одређених притисака, тако ће бити и убудуће. Неће бити заштићених и повлашћених - каже у интервјуу за “Глас Српске” Кајганић.

ГЛАС: Сједате у врућу фотељу. Колико Вам представља терет чињеница да је Ваших неколико претходника смијењено са те позиције?

КАЈГАНИЋ: Чињеница да ниједан од мојих претходника није дочекао крај свог мандата представља сигурно једну врсту терета, али напоменуо бих да сам прошлу годину, обављајући дужност вршиоца дужности, успио остати на овом мјесту, а ово именовање говори да сам добро радио свој посао. Настојаћу да рад Тужилаштва БиХ додатно унаприједим. Вријеме ће показати колико сам био у томе успјешан.

ГЛАС: У неколико наврата сте рекли да никада ни од кога нисте тражили политичку подршку да будете постављени на ову позицију?

КАЈГАНИЋ: То сам стално наглашавао због разних инсинуација које су се појављивале у јавности у вези с мојим именом. Желим то да поновим и потенцирам, јер сматрам да правосуђе треба да буде независно од политичких утицаја како би могло нормално да обавља свој посао у складу са законом.  

ГЛАС: Често се говори да су организовани криминал, корупција и ратни злочини нешто са чим се Тужилаштво БиХ до сада није баш толико ефикасно носило. Да ли се можете сложити с тим?

КАЈГАНИЋ: Дјелимично. Било је одређених резултата, али сигурно не у задовољавајућој мјери. Не треба заборавити да Тужилаштво БиХ није једина институција која самостално поступа у предметима који се тичу како криминала и корупције, тако и ратних злочина. Ту је кључна улога и полицијских агенција, али и осталих који могу помоћи у процесуирању кривичних дјела. Мислим да ћемо у наредном периоду сигурно побољшати ефикасност Тужилаштва БиХ и оно на чему ћу сигурно инсистирати јесте да сви буду одговорни за свој претходни рад.  

ГЛАС: Зашто ни толико година од завршетка рата нису процесуирани сви одговорни за ратне злочине?

КАЈГАНИЋ: Нису, али вјероватно, како ствари стоје, ни неће. Трећина наших предмета односи се на лица која су тренутно недоступна нашим органима гоњења. Објективна отежавајућа околност је и то што је од завршетка рата прошло 27 година, те је тешко обезбиједити и доказе. Да се у ранијем времену имало више капацитета, можда се могло и урадити више. Овако - тако је, како је. Постоји много околности које и даље коче читав овај процес, али ћемо се потрудити да у цјелости спроведемо ревидирану Стратегију за процесуирање ратних злочина.

ГЛАС: Након именовања сте саопштили да ће до краја године бити подигнут већи број оптужница, те да се ради о неким од најсложенијих предмета с којим се Тужилаштво до сада сусрело.

КАЈГАНИЋ: Ради се о предметима који се тичу организованог криминала и злоупотребе опојних дрога, у којима су истраге већ у поодмаклим фазама. Вјерујем да ће до краја године бити комплетиран предмет убиства начелника крим-полиције у Приједору Раденка Башића, али сви капацитети су усмјерени и на поступање у предметима који су пристигли из дешифровања криптованих апликација. Ради се о случају “Скај”.

Злоупотребе

ГЛАС: Када су у питању суђења за ратне злочине, оно што је готово постала пракса јесте да се оптужени, али и осуђени напрасно разболе.

КАЈГАНИЋ: Истина, али Тужилаштво нема мандат да се тиме бави у случају осуђених лица. То је у надлежности Суда БиХ, који наређује вјештачење медицинске документације и здравственог стања осуђених лица. Што се тиче оптужених, ми ту прикупљамо доказе и достављамо их Суду БиХ са одређеним приједлозима. Покушавамо спријечити те и такве злоупотребе. Због тога и неки судски поступци толико дуго трају, јер се углавном ради о лицима старије доби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана