Милан Вукадиновић, начелник Фоче: “Бук Бијела” није проблем, већ кључ

Ведрана Кулага Симић
Милан Вукадиновић, начелник Фоче: “Бук Бијела” није проблем, већ кључ

ФОЧА - Изградња ХЕ “Бук Бијела” јесте пројекат од стратешке важности не само за Фочу, него и цијелу Републику Српску и БиХ у цјелини. Не знам шта да мислим о онима који то не препознају, али се искрено надам и вјерујем да ћемо за неколико година имати модерну електрану која ће производити електричну енергију, омогућавати отварање нових радних мјеста и пунити буџете.

Поручио је то за “Глас” начелник Фоче Милан Вукадиновић који је указао на то да је већ у свијету видљива несташица и горива и струје, али и додао да Република Српска нема проблема са тим.

- Али када би направили још нових капацитета, мислим да можемо бити не само независни, него и огромни извозници електричне енергије. То доноси сав приход у републички буџет и локалне заједнице. Од тог новца можемо да правимо путеве, школе, болнице, развијамо туризам. Политика се уплела превише у ову причу око “Бук Бијеле”, али надам се да ће се све ријешити и да ће се овај пројекат издигнути изнад политике јер је то витални интерес народа, прије свега ове општине. И увијек ћу истицати да је то стратешки пројекат Фоче који не нарушава животну средину - каже Вукадиновић, уз подсјећање да је “Бук Бијела”, односно ХЕ “Горња Дрина” вишедеценијски сан људи у тој средини.

Приходи од ХЕ би ишли, подвукао је, на рачун општине што би им увелико олакшало да развијају путну инфраструктуру и јачају туризам који им је ас у рукаву, али и брже спроводе у дјело идеје које имају те на најбољи начин искористе љепоте природе које их окружују.

- Фоча се може похвалити са изузетним туристичким потенцијалима, као што је Национални парк “Сутјеска”, многобројна језера, прашума “Перућица”, водопад “Скакавац”, али осим хотела, овом дијелу Српске заиста недостају нормални магистрални и регионални путеви и надам се да ће наша влада имати разумијевања. У току је тендерска процедура за пут према Шћепан Пољу и даље према Тјентишту и мислим да је то жила куцавица овог дијела Српске те веза Фоче са Херцеговином и с друге стране са Црном Гором. На тај начин би увезали туризам од Вишеграда до Требиња са Црном Гором, односно приморски туризам и планински са нашим језерима, рафтингом на Тари и будућим националним парком - казао је Вукадиновић.

Добра путна инфраструктура је, подвукао је, основа за развој туризма и привреде у Фочи.

-  Стање регионалних и магистралних путева је такво да се зову само тако на папиру. У пракси је то скоро па макадамски пут не либим се да то, као начелник, кажем. То је државна срамота. Магистрални пут Сарајево - Фоча - Подгорица је срамота БиХ - категоричан је.

Подсјетио је да су се недавно, као општина, братимили са Херцег Новим те да је договорена сарадња у области здравственог и туризма уопште.

- Ту је у близини и Јахорина, Сарајево, Тиват... Све нам је бог дао, само треба да то паметно искористимо и само јачамо капацитете Фоче, регије и Српске. Приливом новца од концесија од ХЕ могли бисмо ријешити те локалне путеве и људима омогућимо пристојан живот - закључио је Вукадиновић.

Планови

Милан Вукадиновић истиче да је општински буџет стабилан и ликвидан, али не крије да као и у свакој општини имају проблема.

- Боримо се са тим и идемо крупним корацима. Ништа не може преко ноћи. Имам проблем санитарне депоније, у плану је реконструкција градског трга, обнова градске пијаце, а у плану је изградња зграде са 55 станова за младе брачне парове јер желимо да овдје склапају бракове и заснивају породице - нагласио је Вукадиновић, додајући да је завршен и пројекат обалоутврда јер с обзиром на то да су локална заједница на двије ријеке имају проблем са плављењем. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана