Милан Радојчић, командант Трећег пјешадијског Република Српска пука у ОС БиХ: Одбрана била једини циљ Војске Српске

Ведрана Кулага
Милан Радојчић, командант Трећег пјешадијског Република Српска пука у ОС БиХ: Одбрана била једини циљ Војске Српске

Војска Републике Српске (ВРС) имала је тежак пут, али је успјела да сачува своје јединство до краја и одбрани српски народ на овим просторима, што јој је и био једини задатак, каже у интервјуу за “Глас Српске” командант Трећег пјешадијског Република Српска пука у Оружаним снагама БиХ Милан Радојчић поводом обиљежавања 12. маја - Дана Војске РС.

Централна манифестација обиљежавања 27 година од формирања Војске Српске и 14 година од оснивања Трећег пјешадијског РС пука заказана је за недјељу у бањалучкој касарни “Козара”, а Радојчић истиче да 12. мај 1992. године не смије никада бити заборављен.

- Војска РС је формирана готово мјесец након формирања Хрватског вијећа одбране и Армије РБиХ. То говори да је настала из потребе да се сачува Република Српска и народ на овим просторима. Негдје у том периоду добровољно сам дошао на ове просторе из Београда, гдје сам радио. Постао сам дио војске која је настајала од мањих јединица које су касније груписане. Без обзира на то што је неке територије изгубила, Војска РС није се распала, остала је да се бори, сачувала своје јединство и испунила основни задатак - истакао је Радојчић.

ГЛАС: Често истичете да је веома важно да млађе генерације знају пут, улогу и значај Војске. Колико они заправо знају о тим данима и да ли можемо бити тиме задовољни?

РАДОЈЧИЋ: Знају, у суштини, неке основне ствари. Ми, који смо били дио рата, знамо доста, а млади углавном оно што су сазнали од нас. У школству се почиње уводити у уџбенике Одбрамбено-отаџбински рат, а на нама, као Трећем РС пуку, који његује и баштини традицију и сјећање на Војску Српске, јесте да дамо све од себе да на младе пренесемо истину о тој војци.

ГЛАС: Шта се тренутно ради на том питању?

РАДОЈЧИЋ: У касарни “Козара” смо почели уређење спомен-собе на чијим зидовима је уписано више од 23.000 имена припадника Војске Српске који су своје животе уткали у темеље Републике. Радићемо и на томе да се ту прикаже пут, од оснивања Војске до посљедњих дана, односно потписивања Дејтонског споразума, као и да створимо услове да што више младих ту долази и да на њих преносимо тај дио историје. Морају знати какав је био пут Војске РС, да она није имала никакву другу намјеру него једино опстанак на овим просторима. Имамо и велику подршку институција РС и надам се да ћемо истрајати у тим намјерама. 

ГЛАС: Да ли се и раније могло почети са тим активностима, односно да ли смо већ могли и требали имати једну такву поставку о Војсци?

РАДОЈЧИЋ: Требало је раније, али је ситуација била тешка послије рата, тако да се надам да ће се са побољшањем економске ситуације и ти послови убрзати. Задатак Трећег пука је да чува сјећање на Војску РС. Два најважнија догађаја су Дан Војске Републике Српске и крсна слава - Видовдан. Ми смо видљиви на догађајима које организује Одбор за његовање традиције Владе Републике Српске и на данима обиљежавања бригада и пукова РС, те значајнијим републичким догађајима. Људима је драго када нас виде, а то је и наша обавеза да одамо пошту саборцима који су дали животе за ово што ми данас имамо.

Изложба фотографија

ГЛАС: У дијелу Клуба ВРС у касарни, уз собу гдје су исписана имена страдалих, стоји и поставка фотографија војника на ратиштима и из ратних дана. Колика је заинтересованост јавности да их погледа?

РАДОЈЧИЋ: Спомен-собу, у просјеку, годишње посјети између двије и три хиљаде посјетилаца, како организованих екскурзија ученика, тако и неких институција, па и међународних. У посљедње вријеме су нам долазили и студенти завршне године историје. Ми смо, када је ријеч о посјетама, отворени за све, без обзира на то што смо у касарни.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана