Милан Новитовић за „Глас Српске“: У Словенији остајемо док буде требало

Маријана Миљић Бјеловук
Милан Новитовић за „Глас Српске“: У Словенији остајемо док буде требало

САРАЈЕВО - Екипа од 12 чланова пружиће све од себе да помогне народу Словеније у санирању посљедица катастрофалних поплава. Требало би да останемо тамо десет дана, али смо спремни да наш боравак буде и дужи ако буде било потребе.

Рекао је то “Гласу Српске” вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите РС Милан Новитовић након што је јуче Савјет министара БиХ донио одлуку о упућивању два тима цивилне заштите у Словенију да би тој земљи помогли при санирању посљедица катастрофалних поплава.

- Такође Влада РС је претходно усвојила нашу информацију да је Словенија затражила помоћ путем европског Механизма цивилне заштите ради отклањања посљедица поплава изазваних олујним невременом и великом количином падавина претходних дана и дала сагласност да идемо тамо - рекао је Новитовић, који је вођа тима из Српске.

Додао је да је резултат слања двије екипе у Словенију добар примјер како владе Српске и ФБиХ заједно са Министарством безбједности на нивоу БиХ могу успоставити добру комуникацију и радити ствари на прави начин и како закон прописује.

- Помоћи ћемо грађанима те земље. Наш тим броји 12 чланова. Мислим да екипа из ФБиХ броји нешто више, око 20 чланова. Тимови су формирани у складу са европским стандардима. У нашој екипи је вођа тима, његов замјеник, официри за безбједност и везу, али и оператива за машине - рекао је Новитовић, који је изразио очекивање да ће већ данас бити на терену.

Новитовић, који је протекли викенд боравио у Словенији, навео је да је стање након поплава катастрофално те додао да би према усвојеној одлуци у Словенији требало да остану десет дана.

- Са друге стране навели смо да у случају потребе постоји могућност замјене људства да би тим био функционалан и на располагању грађанима Словеније и након тих десет дана. Екипа је спремна да пружи све на терену што се од нас буде очекивало - закључио је Новитовић.

Савјет министара БиХ је јуче на ванредној сједници донио одлуку о упућивању помоћи Словенији у складу са европским Механизмом цивилне заштите.

- Усвајањем ове одлуке од стране Савјета министара БиХ цивилне заштите имаће право на надокнаду 75 одсто утрошених средстава за пружање помоћи Словенији. Одлазак цивилних заштита Српске и ФБиХ финансираће Савјет министара издвајањем 350.000 марака из буџетске резерве - рекао је “Гласу” Нешић.

Федералној управи цивилне заштите дозначен је износ од 200.000, док је 150.000 КМ уплаћено на рачун Републичке управе цивилне заштите.

Заразне болести

Словенију су протекле седмице погодиле катастрофалне поплаве у којима је живот изгубило шест лица. Из словеначког Институт за јавно здравље јуче је саопштено да је на подручју Межишке долине у Корушкој дошло до ширења цријевних заразних болести након поплава. Из Института претпостављају да је узрок инфекције контаминирана вода или храна. Становништву је препоручено да користи флаширану воду, као и да воду из чесме прокувавају и користе искључиво за личну хигијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана