Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС-а, за “Глас Српске”: Нисам ничији портпарол

Ведрана Кулага Симић
Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС-а, за “Глас Српске”: Нисам ничији портпарол

Начелника Брода Зорана Видића због сусрета с хрватским предсједником Зораном Милановићем, који је дијелио одликовања у Дервенти онима који су чинили злочине над Србима, чека казна, а одлуку ће донијети органи странке у идућим данима.

Поручио је то за “Глас Српске” вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић, странке чији је и Видић члан. Он је открио да је, с још два члана Предсједништва странке, разговарао с Видићем о томе шта се десило тог дана надомак Брода.

- И Видић је схватио да је направљена велика грешка и велики пропуст након скандалозне ствари у Дервенти, гдје је предсједник друге државе дошао на територију Српске и дијелио одликовања онима који су чинили злочине над Србима. Видић је упутио јавно извињење људима и СДС-у. О санкцији ће, према дисциплинском правилнику, одлука бити брзо донесена - вели Миличевић.

ГЛАС: Какве санкције предвиђа правилник који сте поменули?

МИЛИЧЕВИЋ: Имамо документ о дисциплинској одговорности чланова који даје више могућности - од јавне опомене до тежих санкција, али о томе ћемо на сједници Предсједништва СДС-а.

ГЛАС: Да ли је познат датум засједања?

МИЛИЧЕВИЋ: Не. У току је сједница Народне скупштине Републике Српске на којој учествује одређен број наших чланова Предсједништва, тако да ће у наредним данима бити заказана сједница на којој ће бити ријечи и о другим стварима, попут унутарстраначких избора.

ГЛАС: Докле се стигло с тим процесом? Какви су утисци на терену

МИЛИЧЕВИЋ: Обишао сам осам од девет изборних јединица, разговарао с људима који су у координационим одборима. Очекујем да у другој половини маја, осим ако се не деси нешто непредвиђено, одржимо изборну скупштину и изаберемо предсједника странке те чланове Главног одбора.

ГЛАС: Има ли назнака колико би кандидата могло бити, ко би све могао у трку за предсједника СДС-а?

МИЛИЧЕВИЋ: Сваки одбор може да предложи свог кандидата, а кандидате је могуће предложити и на самој изборној скупштини. Да ли ће их бити један, два, три или више, видјећемо. Нисам тиме оптерећен и увијек кажем да СДС има довољно квалитетних људи који могу да преузму ту обавезу.

ГЛАС: Можете ли Ви?

МИЛИЧЕВИЋ: Ако будем препознат од стране људи који су ме предложили за в.д. и ако сматрају да могу да изнесем да будем предсједник, зашто да не? А подржаћу и ако сматрају да је то неко други.  

ГЛАС: Посљедњих дана се помињу Ваше ријечи у вези са оснивањем нове партије, од стране дојучерашње потпредсједнице ПДП-а Јелене Тривић, које су протумачене као потврда свега док још није било званично, а што је касније и демантовано из СДС-а. Шта се ту десило?

МИЛИЧЕВИЋ: И ја сам поприлично неспретно рекао то што сам рекао па је неспретно и интерпретирано да сам ја нечији портпарол и да промовишем оснивање партије. У суштини то је и сад небитно, јер је та странка и званично основана. Свака политичка партија, организација или особа која опозиционо размишља и сматра да није добро овакво вођење Српске чине и чиниће, надам се, један опозициони блок. СДС је спремна да буде осовина око којег ће се окупљати. Сви који имају тај циљ су добродошли, али о томе ћемо у данима који су пред нама.

ГЛАС: Поједини аналитичари су, у првим изјавама, оцијенили да би Јелена Тривић с новом партијом могла да одвуче дио гласова, односно присталица не само ПДП-а, него и СДС-а. Шта кажете на то?

МИЛИЧЕВИЋ: Свака опозициона странка се обраћа истом бирачком тијелу, а они ће се опредијелити за ове или оне. Ми се и кроз један нови приступ рада и обраћања на терену, представљамо да смо алтернатива и нудимо рјешења. Бијељина је показала да имамо снаге, али настојаћемо да привучемо и друге да буду дио наше приче. Ко у томе буде успјешнији, томе ће људи више да вјерују. Пред нама је ко ће то и на који начин да уради.

Епилог у Бијељини

ГЛАС: Поменули сте Бијељину гдје је ваш кадар Љубиша Петровић преживио опозив. Очекујете ли распуштање локалне Скупштине или ће овај сазив опстати до редовних локалних избора наредне године?

МИЛИЧЕВИЋ: Нисам оптимиста да ће власт урадити било шта друго него само и као ранијих година када су били опозиви и Теслићу и Рудом. Народна скупштина је одбила распуштање оних који су покренули опозив тако да не вјерујем да ће се сада просвијетлити и почети бринути о интересима грађана Бијељине нити Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана