Милан Божић, директор Бањалучке берзе: Задуживање Српске донијело рекордан промет

Анита Јанковић Речевић
Милан Божић, директор Бањалучке берзе: Задуживање Српске донијело рекордан промет

Глобални поремећаји на тржишту капитала и робе нису негативно утицали на трговање и пословање Бањалучке берзе, која је лани остварила промет тежак 1,05 милијарди марака, што је рекордан износ од оснивања.

Истакао је то у интервју за “Глас Српске” директор Бањалучке берзе Милан Божић наводећи да је промет лани увећан за 53 одсто у односу на годину раније.

- Берзански индекс Републике Српске остварио је раст од 15,45 одсто превасходно због раста цијена акција предузећа из система “Електропривреде РС”. Задуживање Владе РС на тржишту хартија од вриједности највише је допринијело расту промета у 2023. години, будући да се Српска лани на Бањалучкој берзи задужила у укупном износу од 861,6 милиона КМ - појаснио је Божић.

ГЛАС: Шта је још допринијело добрим пословним резултатима?

БОЖИЋ: Тржиште берзе се показало као важан инструмент за управљање јавним дугом. Значајно су увећане и емисије корпоративних обвезница, путем којих је осам предузећа прикупило више од 20 милиона КМ. Генерално је тешко предвиђати берзанска кретања, али очекујемо да 2024. година по структури и величини промета буде слична 2023. години.

ГЛАС: Колико предузећа је лани исплатило дивиденду акционарима?

БОЖИЋ: Исплату дивиденде лани је имало 15 компанија. Највеће износе дивиденди су објавили “Телеком Српске”, “Хидроелектране на Врбасу”, “Електро Добој”, Рудник жељезне руде “Љубија”, НЛБ банка и Адико банка.

ГЛАС: Да ли је ријетка исплата дивиденде разлог што се грађани тешко одлучују да улажу у акције?

БОЖИЋ: Свакако да је један од разлога слабијег интересовања грађана за улагање у акције тај што мали број компанија исплаћује дивиденду. А разлог због којег компаније не исплаћују дивиденду је посљедица непрофитабилног пословања.

ГЛАС: Како оцјењујете финансијску писменост грађана Српске, колико су уопште спремни да инвестирају на берзи?

БОЖИЋ: Финансијска писменост није на задовољавајућем нивоу и значајно утиче на доношење одлука да се инвестира новац. Имајући у виду управо низак ниво финансијске писмености у нашем друштву, Бањалучка берза је покренула више активности на подизању знања о личним финансијама. Уз сагласност Републичког педагошког завода одлучили смо да осавременимо наставу у средњим економским школама из области финансијских тржишта. Написали смо уџбеник са збирком задатака који се користе у изборном предмету у економским школама у Српској. Такође редовно организујемо школска и републичка такмичења из финансијских тржишта те најбољим ученицима додјељујемо вриједне награде.

ГЛАС: Шта су највећи изазови?

БОЖИЋ: Највећи изазов односи се на развој акционарства, без којег нема тржишта капитала. Прошле године су усвојене измјене прописа које дају могућност да се дио добити распоређује радницима, што би уз додатна олакшања у пореским прописима могло подстаћи власнике предузећа да укључе раднике у власничку структуру. Пракса у развијеним земљама показује да су радници најважнији инвеститори без којих не би било многих великих компанија. Године рада на развоју производа радници су наплаћивали након изласка компаније на берзу. Овакав вид везања радника за предузећа могао би помоћи да се смањи одлазак људи са ових простора, односно недостатак радне снаге, како се сада обично гледа на овај проблем.

Пребијање дугова

ГЛАС: Најавили сте лани увођење електронског акцептног налога захваљујући којем би пребијање обавеза и потраживања требало да буде једноставније. Када очекујете његово увођење у рад и на чему је још неопходно радити?

БОЖИЋ: Радна група је израдила нацрт измјена законске регулативе која би омогућила увођење акцептног налога у привредну праксу. Сада чекамо да буде измијењен закон да би се акцептни налог почео користити. Такође неопходно је радити на развоју тржишта краткорочних хартија од вриједности, односно комерцијалних записа које би емитовала предузећа. На овај начин би се омогућило финансирање по повољнијим условима, поготово за јавна предузећа за које гарантује Република Српска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана