Мијатовић:Четири повратничке породице због страха напустиле Тумаре

Срна
Мијатовић:Четири повратничке породице због страха напустиле Тумаре

ЛУКАВАЦ - Четири српске повратничке породице напустиле су озренско село Тумара из страха за личну безбједност након недавног напада на педесетогодишњу Радмилу Симић, те неуспјеле потраге за Јованком Ђурић (89), која је нестала 30. јула, изјавио је Срни предсједник ове мјесне заједнице Љубиша Мијатовић.

-Слушамо, читамо и гледамо каkо други повратници (Бошњаци и Хрвати у Републици Српској) кукају да имају лоше услове. И ми, Срби ФБиХ, смо повратници и ми се позивамо на Анекс седам Дејтонског мировног споразума и нама неко мора створити нормалне услове, те поред инфраструктуре и социјалних проблема гарантовати безбједност - рекао је Мијатовић.

Мијатовић је навео да су напад и нестанак двије српске повратнице остали повратници тешко примили и да је то био велики ударац за процес повратка, те да је страх и даље присутан иако се ситуација смирује.

-Подручје Тумара су у посљедњих мјесец и по дана због нарушених безбједносних разлога прво напустиле двије српске породице, а недуго затим још двије - рекао је Мијатовић.

Додао је да се преосталих стотињак српских повратника бори да опстане на овом подручју и да им за то треба помоћ и подршка града Лукавца, те институција ФБиХ и Републике Српске.

Према његовим ријечима, људи су се у почекту интензивније почели враћати у Тумаре када је око 150 повратника кренуло обнову некадашњих имања, али су временом одустали јер им нису омогућени предуслови за одрживи повратак.

-Живимо у веома тешким условима од самог почетка. Боримо се да се обнове путеви и школа, уведу аутобуске линије, указујемо на незапосленост - изјавио је Мијатовић и напоменуо да пут између српских насеља Тумаре и Пањик до данас није повезан асфалтом.

Он је напоменуо су млади љетос кренули да крче своје имања и граде настрешнице, али да их се тај посљедњи случај добро поколебао, међутим вјерује да их све то неће омести да се врате на своје.

Мијатовић је истакао да нико нема право да узнемирава повратнике у Републици Српској, али исто тако и ни у ФБиХ, укључујући и Тумаре.

Угрожена безбједност,

српски повратници села Тумаре на Озрену

 питају ко је сљедећи?

Напомиње  да је, према попису из 1991. године, око 700 становника насељавало Тумаре које је било између Горње и Доње Бријеснице, а то подручје насељавало око 2.500 Срба.

Задовољан је, каже, активностима мјештана Бријеснице Горње да обезбиједе услове за одрживи повратак, а моралну подршку за то добијају и из Тумара.

-Нисмо у могућности да им материјално помогнемо, а свако окупљање пријератних становника нама овдје је један плус и надамо се даљем тренду повратка јер ово подручје не смије остати запостављено - закључио је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана