Мигранти селе на сјевер

Ве­дра­на Ку­ла­га Си­мић
Мигранти селе на сјевер

САРАЈЕВО - Граничари на сјеверу БиХ поново се суочавају са појачаним притиском миграната који настоје да се дочепају тла Европске уније, а расте и број евидентираних случајева кријумчарења људи.

Мигрантски притисак на БиХ је посљедњих мјесеци готово у потпуности био ослабио, али су домаће службе с посебном пажњом пратиле на граници, те унутрашњости због незаконитих улазака или покушаја преласка из Србије и Црне Горе.

То за “Глас Српске” потврђују у Граничној полицији БиХ, која је надлежна за границу и погранични појас. Граничари су, наиме, распоређени у укупно шест регионалних канцеларија и 26 јединица на локалном нивоу, које сваки дан контролишу и надзиру око 1.600 километара границе.

У вријеме јаке мигрантске кризе бројке су указивале да је најтеже у дијелу Унско-санског кантона, те на истоку земље. Међутим, нови подаци указују и нове трендове на које је, додуше, у неким извјештајима о стању на терену и раније упозоравано.

Према подацима из њихових евиденција тренд пада мигрантског притиска је забиљежен током 2021. године, а био је “на снази” све до посљедња два мјесеца, када је поновно забиљежен пораст. Иако је овогодишњи притисак слабији него лани, подаци из августа и септембра 2022. указују на одређено повећање мигрантског притиска у односу на исти период прошле године.

- Од покушаја незаконитог преласка границе, од почетка ове године до 11. октобра, одвраћено је 4.100 особа, а највише управо у августу и септембру. Највећи број незаконитих миграната откривен је изван подручја граничних прелаза, односно у граничном појасу - казали су у Граничној полицији за “Глас”.

Учестали су и покушаји кријумчарења, те скривања миграната у теретним моторним возилима.

- Ови случајеви су најчешће евидентирани на граничним прелазима Орашје, Брод, Шамац, Градишка и Зворник, гдје се мигранти скривају у приколице теретних моторних возила, цистерне и подножје самих возила - нагласили су.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да су групе миграната, у којима их је до десетак, све видљивије и на територији Дервенте и Брода, докле стижу и у аутобусима из Сарајева, а циљ је прелазак преко Саве и долазак у сусједну Хрватску.

Актуелна ситуација у вези са илегалним миграцијама у зони одговорности канцеларија које покривају сјеверозапад и сјевероисток БиХ била је тема и, како је потврђено, почетком мјесеца на састанку руководства Граничне полиције БиХ, предвођеног директором Зораном Галићем, са колегама из неколико теренских канцеларија и Управе за операције. Тада је упозорено да је на тим подручјима, које покривају надлежни у центрима канцеларија - Градишци и Бијељини, у посљедње вријеме све више илегалних миграната и покушаја кријумчарења људи.

- Припадници Граничне полиције готово свакодневно спречавају покушаје кријумчарења у зонама одговорности тих теренских канцеларија, али и у зонама одговорности других - истакли су у Граничној полицији, у којој и даље истичу значај унапређења сарадње с МУП-овима сусједних земаља, те мјешовитим патролама у граничном појасу.

Упозорење

Из надлежне Службе за послове са странцима БиХ су недавно упозорили да би улазак Хрватске у Шенген зону почетком наредне године могао промијенити ситуацију на граници.

- Један од проблема с којима би се могла сусрети БиХ је улазак Хрватске у Шенген и еврозону, што значи преузимање заштите спољних граница ЕУ од стране Хрватске и додатно ојачавање надзора на границама и заоштравање услова за улазак у ту државу - објелодањено је у нацрту програма рада те службе за 2023.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана