Мигранти чекају да легне милион

 Маријана Миљић Бјеловук
Мигранти чекају да легне милион

БАЊАЛУКА - У БиХ је тренутно око 1.500 миграната, што је најмање од почетка мигрантске кризе, а ускоро би на рачун надлежне Службе за послове са странцима требало да легне око милион марака за добровољну и присилну депортацију странаца из прихватних центара, али и изван њих.

У Министарству безбједности БиХ наводе да су тренутно најмање бројке када је ријеч о броју миграната од 2018. године.

- У БиХ је тренутно 1.240 миграната у привременим прихватним центрима, а изван њих додатних 246. Први пут од почетка мигрантске кризе испод смо броја од 1.500 миграната на више од 200 локација које је Служба за послове са странцима БиХ пребројала - рекао је “Гласу Српске” савјетник министра безбједности БиХ Саша Кецман. Навео је да и даље има велики број улазака, али исто тако и излазака миграната из БиХ.

Када је ријеч о чартер летовима о којима се још од половине године прича, Кецман наводи да је новац донатора обезбијеђен и да је меморандум о томе потписан крајем новембра приликом посјете комесара Европске уније за сусједске односе и проширење Оливера Вархељија БиХ.

- Новац је обезбијеђен, и то око 500.000 евра, односно око милион марака. То је новац ЕУ који ће бити коришћен за добровољно удаљење миграната, али и она недобровољна - навео је Кецман.

Нагласио је да су у току формалне процедуре, јер све мора проћи и кроз Министарство финансија и трезора БиХ, односно потребно је његово мишљење и сагласност. Појашњава да ће након тога новац даље бити уплаћен на рачун Службе за послове са странцима БиХ.

- То може потрајати три дана или док се формира нова власт, па да потраје док не буде изабран нови министар - поручио је Кецман.

Подсјетио је да је крајем прошле године летовима добровољно враћено шест Бангладешана, а ове године два Пакистанца на основу споразума о реадмисији и четири Мароканца на основу билатералног договора.

- Дакле, укупно је комерцијалним летовима из Сарајева према Истанбулу те даље према земљама поријекла отишло шест лица ове и исто толико прошле године - рекао је Кецман.

Нагласио је да је Европа израдила и акциони план за западни Балкан који предвиђа појачавање надзора границе, па ће и по том основу бити обезбијеђена додатна средства.

- Такође, и то предвиђа још већи фокус на депортацију - закључио је Кецман.

Земље

У миграционом профилу БиХ за 2021. годину наведено је да је анализом података за посљедње четири године уочено да је највећи број незаконитих миграната из Пакистана и Авганистана.

- Њих је у протекле четири године било 42.624, што је половина укупног броја незаконитих миграната у том периоду - наведено је у миграционом профилу БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана