Мигранти бјежали у БиХ преко Дрине, па почели да се даве: Спасли једног, други нестао у води

Г.С.
Мигранти бјежали у БиХ преко Дрине, па почели да се даве: Спасли једног, други нестао у води

ЗВОРНИК - Из таласа ћудљиве Дрине група пливача јуче је извукла једног мигранта који је, неких 300 метара узводно од моста на Шепку, покушао са српске да пређе на босанску страну ријеке.

У води су се у том тренутку нашле двије особе, али једној, нажалост, није било спаса.

Група од 7 миграната је недалеко од плаже код комплекса Нешић кренула да прелази ријеку. Држали су се за руке и ишли ка "мајмунском острву" када су се двојица "откачила" на брзаку и понијела их је вода, прича један од очевидаца догађаја који је учествовао у спасавању.

– Били смо на плажи око четири сата послије подне, гдје редовно долазимо, када су људи повикали да се неко дави. Видјели смо у води, ближе босанској страни, двије особе и нас неколико је одмах запливало ка њима. Успјели смо да стигнемо до једног мушкарца, а другог је на десетак метара од нас вода повукла и само је нестао. Више га нисмо видјели. Успјели смо дављеника да доведемо до мјеста гдје је могао да дохвати дно, а онда је наишао човјек са чамцем па смо га пребацили на нашу обалу. Позвали смо полицију која је дошла и мигранта, изгледа, одвела до болнице пошто се нагутао воде. Колико смо га разумели, изгледа да је други дављеник био његов брат – прича он за Курир.

Од остале петорице миграната двојица су успјела да пређу ријеку док су тројица остала на острву. Изгледа да су се уплашили. Оклијевали су, а онда ипак одлучили да наставе даље и успјели су да прегазе ријеку која им је била до појаса и докопају се лијеве обале, каже овај Лозничанин.

– Они ријеку прелазе обучени, у обући и одјећи, а не познају Дрину која је увијек опасна. Мада није јуче била дубока покушај преласка кобно се завршио за једног од миграната. Није то први, а нажалост, ни посљедњи случај да се за неке од њих прелазак ријеке на оваквим мјестима заврши трагично – каже овај купач.

Лозница је већ годинама на мигрантском путу за БиХ, а у љетњим мјесецима њихово присуство је повећано. Групе од по десетак и више њих, како пругом, или дуж пута Лозница-Мали Зворник хитају даље тражећи мјеста за пребацивање у лозничком, малозворничком или љубовијском крају, честа је слика. Иначе, већа група од тридесетак миграната је у суботу око 22 часа стигла на лозничку аутобуску станицу, а онда су тражили превоз за даљи пут.

Да је прелазак Дрине ризичан подухват свједочи и тијело мушкарца пронађено јуче на обали ријеке у насељу Брањево код Лознице. Нема званичних података о његовом идентитету, а према незваничним информацијама ријеч је о мигранту, обављена је обдукција, наступиле су трулежне промјене на тијелу и нема трагова који би указали да је ријеч о насилној смрти, сазнаје Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана