Меморијална академија у Козарској Дубици: Велики злочини заслужују трајно сјећање

Срна
Меморијална академија у Козарској Дубици: Велики злочини заслужују трајно сјећање

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је вечерас да велики злочини који су се десили на овим просторима заслужују трајно сјећање, а жртве страдале од усташког терора у Другом свјетском рату почаст.

Стојичићева је вечерас у Козарској Дубици присуствовала Меморијалној академији "Завјет сјећању", која је одржана у оквиру програма обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина–геноцида Независне Државе Хрватске (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Она је рекла новинарима да су ова традиционална академија и годишња комеморација у Доњој Градини важни догађаји којима се доприноси култури сјећања на жртве усташког терора у Другом свјетском рату.

-Чињеница да је у логору Јасеновац страдало више од 700.000 људи, од којих је највећи број Срба, говори о страхоти тог страдања и тешкој историјској чињеници да је идеологија једног народа могла да иде дотле да се ради истребљење другог народа. Та историја треба да буде наук цијелом човјечанству да се више никада не понови - истакла је Стојичићава.

Подсјетила е да су јасеновачки логораши извршили пробој прије 78 година, а да је веома мали број њих успио да се домогне слободе и преживи.

-Они су били свједоци дешавања из тог времена. Свједочили су о оном што су преживјели и позивали на сјећање, памћење и обиљежавање тог страдања - рекла је Стојичићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да припреме за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина–геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини теку планираном динамиком, те да вечерас пристижу и званичници из Србије који ће сутра присуствовати парастосу и помену у Доњој Градини.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је новинарима да је више него јасно да је НДХ у Другом свјетском рату извршила геноцид над српским народом који се не може заборавити, нити опростити.

-Ми Срби знамо да опростимо, али је страшно то што брзо заборављамо. Ово не смијемо заборавити јер је то највеће страдање српског народа у његовој историји - нагласио је Бањац и посјетио да је у систему концентрационог логора Јасеновац постојао једини логор за дјецу на свијету.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да ће парастосу у Доњој Градини сутра присуствовати највиши званичници Републике Српске и Србије, те да се очекује да ће парастосу и помену присуствовати највећи број људи до сада.

-Очекујемо више од 400 аутобуса са ученицима основних и средњих школа из цијеле Републике Српске - рекао је Рељић.

Подсјетио је на план изградње меморијалног комплекса у Доњој Градини, који ће, како каже, бити трајна опомена и сјећање на све жртве српског народа који је овдје страдао јер је Доња Градина највећа масовна гробница српског народа на овом подручју.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић најавио је да ће у изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина сутра у девет часова бити отворена изложба ученичких ликовних и литерарних радова о теми јасеновачког страдања.

-На тај начин школе сваке године активно учествују у обиљежавању овог значајног датума, када се сјећамо страдања српског народа у логору Јасеновац -  рекао је Дамјановић.

Он је истакао да је Републички педагошки завод кроз наставне програме, посебно историје и српског језика, направио неке промјене које су јако важне за изучавање догађаја из Другог свјетског рата и деведесетих година двадесетог вијека.

Директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић рекла је да вечерашњом Меморијалном академијом "Завјет сјећању" почиње обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина–геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

-Вечерашњу академију припремили смо у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом (СПКД) „Просвјета“ из Козарске Дубице, односно Драмским студијом `Артист` и Српским пјавачким друштвом „Вишњић" - навела је Тулековићева.

Меморијалној акадмији у Дому културе у Козарској Дубици вечерас је присуствовала и изасланик предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац, министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Бобана Ћибић и Драган Галић, директор предузећа "Воде Српске" Мирослав Миловановић, бројни општински и републички званичници, гости и грађани.

Меморијалну академију, која се традиционално одржава уочи централног комеморативног скупа у Доњој Градини, припремила је Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина" у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана