Мехмеду Алешевићу пет година затвора због злочина у Бужиму

Срна
Мехмеду Алешевићу пет година затвора због злочина у Бужиму

САРАЈЕВО - Апелационо одјељења Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду и осудило Мехмеда Алешевића на пет година затвора због ратног злочина против цивилног становништва у Бужиму.

Алешевић је ослобођен оптужби за ратни злочин против ратних заробљеника, саопштено је из Суда БиХ.

Суд је Алешевића прогласио кривим јер је у периоду од децембра 1994. до краја априла 1995. године на подручју Цазина, Велике Кладуше и Бужима, у својству референта у воду Војне полиције 505. бужимске бригаде, у импровизованом затвору хотелу "Радоч" поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Против ове пресуде жалба није дозвољена, наводи се у саопштењу.

Суд БиХ осудио је у фебруару Мехмеда Алешевића на пет година затвора због злочина почињених 1994. и 1995. над затвореним цивилима у Бужиму.

Алешевић који се током суђења бранио са слободе, а као референт Војне полиције 505. бужимске бригаде такозване Армије БиХ проглашен је кривим по девет тачака оптужнице за тешка злостављања цивила, док је по једној тачки оптужнице ослобођен.

Алешевић, који се налазио ван БиХ, ухапшен је у мају 2015. године и девети је осумњичени за ратни злочин на локалитету хотела "Радоч" у Бужиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана