Међународни посматрачи: Избори конкурентни и добро организовани

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Општи избори у БиХ били су конкурентни и у цјелини добро организовани, уз поштовање основних слобода током кампање, наводи се у саопштењу заједничке међународне посматрачке мисије.

У заједничком документу подсјећа се да је процес током дана избора прошао прилично мирно, али да је било неколико инцидената око и на гласачким мјестима.

Посматрачи наводе и то да су углавном поштоване процедуре гласања, али да је често угрожавана тајност давања гласова, а било је и случајева у којима неовлашћњени људи прате гласаче и „помажу“ им приликом гласања.

Мисија је гласање у многим мјестима оцијенила негативно, углавном због процедуралних нерегуларности.

-Сада када су грађани БиХ гласали, политичари и политичке странке треба то да виде као мандат за рад у корист будућности земље и перспективе европских интеграција -изјавио је шеф делегације Парламентарне скупштине Савјета Европе Штефан Шенах.

Он је нагласио да је посебно важно то да се младим гласачима обезбиједи осјећај да њихова будућност лежи у БиХ, те да је зато кључно да се превазиђу разлике између различитих етничких група.

Шеф делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а Ирене Чараламбидес изјавила је да је капацитет за управљање изборним процесом веома добро успостављен у БиХ, али да ће стварно повјерење у демократске процесе вјероватно остати недостижно све док државне структуре спроводе интересе странака, умјесто да одговоре на вољу људи.

У саопштењу се наводи да је шеф делегације Парламентарне скупштине НАТО-а Мини Кодели рекла да су избори били добро организовани и конкурентни, те да грађани данас могу с правом да очекују да ће изабрани политичари преузети одговорност за будућност БиХ у корист свих грађана - за сигурну и безбједну земљу, помирење, социјалне и економске предности и демократски прогрес.

Шеф делегације Европског парламента Андреас Шидер изјавио је да жали због одлуке Кристијана Шмита да у посљедњем тренутку наметне промјене Изборног закона БиХ и Устава ФБиХ.

Он је рекао да, сада након избора, Европски парламент позива на неометано формирање власти и брзо спровођење свих обећаних реформи, укључујући изборне, у складу са одлукама локалног и међународног суда.

Шеф делегације ОДИХР Петер Тејлер примијетио је да је извјештавање медија било значајно ограничено.

Он је додао да су избори показали додатну подјелу дуж етничких и политичких линија, те да гласачи због тога нису имали потпуне и непристрасне информације приликом одлучивања за кога да гласају.

Саопштење је издала заједничка мисија Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), Парламентарне скупштине ОЕБС-а, Парламентарне скупштине Савјета Европе, Парламентарне скупштине НАТО-а и Европског парламента.

Међународна посматрачка мисија у БиХ имала је укупно 471 посматрача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана