Медији пишу: Долази нови амбасадор САД у БиХ!

Агенције
Медији пишу: Долази нови амбасадор САД у БиХ!

ПОДГОРИЦА - За новог америчког амбасадора у БиХ именован је дипломата који је година службовао на Балкану Даглас Џоунс, коме је Предсједништво БиХ још прије неколико седмица дало агреман, пише подгорички портал "Журнал.ме".

Даглас Џоунс се тренутно налази у својој земљи на припремама за преузимање нове функције, што значи да тренутни амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи броји посљедње амбасадорске дане у Сарајеву, наводи zurnal.me.

Даглас Д. Џоунс је преузео своје дужности као замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања у септембру 2021.

Он надгледа европску безбједност, укључујући НАТО, ОЕБС и контролу конвенционалног наоружања, Сјеверну Европу, укључујући Уједињено Краљевство, Ирску и нордијске и балтичке земље, као и арктичку безбједност. Џоунс је недавно служио као отправник послова и замјеник шефа мисије у Мисији САД-а при НАТО-у од августа 2018. до септембра 2021.

Обављао је још двије дужности као замјеник шефа мисије у америчким амбасадама у Хрватској и Црној Гори. Његова претходна домаћа задужења укључују директора Канцеларије за одржавање мира, санкције и борбу против тероризма у Бироу за међународне организационе послове при Државном секретаријату, директора за НАТО и Западну Европу у Савјету за националну безбједност, као и члана америчке делегације у Уједињеним нацијама у Њујорку.

У иностранству је такође служио као старији цивилни представник у Покрајинском тиму за реконструкцију у Џалалабаду у Авганистану, и у америчким амбасадама у Сарајеву, Даблину и Тел Авиву. Џоунс има дипломе основних студија са Бовдоин колеџа и магистратуру из међународних односа са универзитета Принстон.

Подсјетимо, предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је изјавио да је Мајкл Марфи већ смијењен са функције амбасадора САД у БиХ и да се ушло у процедуру избора новог америчког амбасадора у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана