Мазалица: Србија показала да стоји уз Српску и Дејтон

Срна
Мазалица: Србија показала да стоји уз Српску и Дејтон

БАЊАЛУКА - Усвојена Декларација на Свесрпском сабору у Београду показала је да Србија чврсто стоји уз Републику Српску и Србе гдје год они живјели, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Он је нагласио да су очувани сви празници и да је у календар додатно уврштено Сретење, као Дан државности, те напоменуо да је предсједник Републике Српске Милорад Додик уложио највише труда и ризика да сачува празнике, због чега су му раније и уведене санкције.

-Ријеч је о једном народу, а вјештачки су раније постављене границе које ипак не могу спријечити Србе да се међусобно удружују и потврђују јединство - рекао је Срни Мазалица.

Мазалица се осврнуо и на 23. тачку Декларације усвојене на Свесрпском сабору у Београду, која се односи на надлежности Републике Српске предвиђене Дејтоном, те нагласио важност подршке Србије и предсједника Александра Вучића који је поставио питање у вези са имовином.

-Србија је гарант Дејтонског мировног споразума. То је важно за нас. Због тога треба јачати сарадњу са Србијом - навео је Мазалица.

Говорећи о прослави 9. јануара и Сретења, као Дана државности који ће се обиљежавати заједно са Србијом, Мазалица је рекао да ће Српска идентично обиљежавати празнике као и до сада, што је дефинисано законом који се неће мијењати, те се додаје још један празник који славе сви Срби без обзира гдје живјели.

-Покушала се направити дистинкција у односу на Дан државности и обиљежавање Сретења. Сви Срби су власници тог датума када су створили своју уставно-правно уређену државу - истакао је Мазалица.

Мазалица је рекао да не треба заборавити улогу Србије у прошлом вијеку, када је уз огромне жртве ослободила српски народ на овим просторима.

-Предсједник Додик уложио је много напора, ризика и труда, те завршио под санкцијама због тога што је сачувао Дан Републике. Он је посљедњи човјек који би одустао од обиљежавања. То је дан када је Република Српска настала и то је оно што нам непријатељи највише оспоравају - нагласио је Мазалица.

Он је указао на чињеницу да се у Декларацији донесеној на Свесрпском сабору говори и о прослави крсне славе, што су непријатељи Српске често оспоравали.

 

-Декларацијом се проширује празник који славимо и, поред 9. јануара, који ћемо и даље прослављати, славићемо и Сретење као Дан државности. То је додатна вриједност када је ријеч о нашем идентитету и оном што дијелимо са Србијом - истакао је Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана