Мазалица: Службени гласник неће објављивати Шмитове одлуке

Срна
Мазалица: Службени гласник неће објављивати Шмитове одлуке

БАЊАЛУКА - Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Срђан Мазалица рекао је да се предложене измјене Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске доносе због интензивних најава и активности самозваног високог представника Кристијана Шмита да ће наметати законе на штету Српске и њених грађана.

Мазалица је рекао Срни да је циљ да се из предметног акта избаци дио да је Службени гласник обавезан да објављује одлуке које наметне Шмит, а кога Српска не прихвата јер је нелегалан.

"То радимо и због тога што постоји објективна околност да ће се наћи доста тужилаца и судија у БиХ који ће признавати његове одлуке и судити у складу с тиме. Дакле, желимио да отклонимо било какву могућност да људи у том смислу имају проблема са законом и буду евентуално кривично одговорни због тога што не признају високог представника или такозвана бонска овлашћења. И да на крају данас-сутра не дођемо у позицију да смо принуђени да примјењујемо Шмитове законе", објаснио је Мазалица.

Он је додао да је то потребно и да се заштите људи у републичким иституцијама, попут Службеног гласника.

Мазалица је рекао да је скупштинска већина предложила измјене Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, те да је исто понуђено свим странкама.

"СДС је пристала и ја им се на томе захваљујем. Дакле, предлагачи су скупштинска већина и СДС. Односно, може се рећи и да је СДС подржала иницијални приједлог скупштинске већине и одлучила да и они буду дио тог. Међутим, ПДП је дао такве најаве да је питање да ли ће подржати овај закон. Сматрам да у вези с овим законом није ништа спорно, јер ако не подржавате овај акт то значи да подржавате Шмита и примјену бонских овлашћења. И ту ће се неке ствари истјерати на чистац", рекао је Мазалица.

Он је изразио наду и да ће ново руководство СДС-а подржати актуелну борбу Српске са Шмитом, поготово када је ријеч о одбрани државне имовине.

На посебној сједници Народне скупштине у сриједу, 21. јуна, по хитном поступку требало би да буде разматран Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим се прописује да престаје обавеза да се у републичком Службеном гласнику објављују прописи и други акти које у оквиру своје надлежности доноси високи представник у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана