Мазалица: Нема бојазни због предмета у Тужилаштву

ГС
Мазалица: Нема бојазни због предмета у Тужилаштву

БАЊАЛУКА - Замјеник предсједника Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је за РТРС да нема разлога за бојазан након што је Тужилаштво БиХ формирало предмет у вези са законима које је усвојила Скупштина а који су данас објављени у Службеном гласнику Српске.

-И да има разлога,  ријеч је о борби за Републику Српску и за њена права везано за државну имовину. Знамо да одатле све потиче и знамо какве одлуке доноси Уставни суд БиХ чије законе ми не примјењујемо, као што не признајемо високог представника који намеће законе и доноси штетне одлуке по Српску. То је једна од најважнијих ствари, то је једна од прерогатива државности Српске и то нам у овом тренутку служи да задржимо своју аутономију доношења одлука и да можемо да доносимо одлуке када смо сигурни у њихову исправност, правну утемељеност, а да за то не морамо одговарати неком нелегалном суду, тужилаштву и неком високом представнику којег није бирао СБ УН или некаквим страним амбасадама - рекао је Мазалица.

Он је навео да у овој фази не значи да предмет који је Тужилаштво БиХ формирало даље ићи у процедуру.

Додао је да мисли да нема потенцијала за даљу процедуру за активности које би евентуално водиле ка кривичној одговорности оних који су учествовали у доношењу одлука.

У случају покретања активности Мазалица је рекао да ће институције Републике Српске заштити све који су обухваћени предметом.

- Предметом које је формирало Тужилаштво БиХ због усвајања закона којима је предвиђено се одлуке високог представника не објављују у Службеном гласнику Републике Српске и да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују на територији Српске, биће обухваћено и потписивање указа о проглашењу тих закона те њихова објава у Службеном гласнику.

Законе је недавно усвојила Народна скупштина РС, а потом „поништио“  Кристијан Шмит. Додик је јуче потписао Указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске те Указ о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске. Директор Службеног гласника Милош Лукић данас је потписао одлуку о објави указа.

Након тога су укази и закони објављени у Службеном гласнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана