Мазалица: Избори протичу транспарентно, посматрачи из Српске у главном центру за праћење

Срна
Мазалица: Избори протичу транспарентно, посматрачи из Српске у главном центру за праћење

НИЖЊИ НОВГОРОД- Посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица, који у Руској Федерацији борави као посматрач на предсједничким изборима, рекао је за Срну да изборни процес протиче транспарентно уз присуство међународних посматрача и да за овај догађај влада велико интересовање домаће и свјетске јавности.

Са Мазалицом у Руској Федерацији, такође као посматрач, борави и посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Мирослав Вујичић, а предсједничке изборе прати још око 1.000 међународних посматрача.

"Овдје у Нижњеновгородској области пратимо изборе у Главном центру за праћење избора. Ово је само једна од области у којој су присутни међународни посматрачи. Присутни су посматрачи из Европе, Азије, Јужне Америке и Африке. Наш утисак је да избори протичу транспарентно, а избори и начин гласања су модернизовани у односу и на европске стандарде", рекао је Мазалица за Срну.

У Центру за праћење изборног процеса доступан је видео надзор и Мазалица сматра да Руска Федерација показује на тај начин колико је важно задржати повјерење у изборни систем.

"У Русији улажу много средстава, не само у изборни процес, него и у позивање што више страних представника из бројних земаља свијета", рекао је Мазалица.

На овим изборима овјерене су кандидатуре четири кандидата, а Мазалица истиче да неприкосновену подршку грађана има актуелни предсједник и независни кандидат Владимир Путин, што показују и све анкете.

"Сви кандидати имају сличан став када је ријеч о сукобу у Украјини и не треба очекивати било какав заокрет руске политике", навео је Мазалица.

У Русији је почело гласање на изборима за предсједника Русије. Први ће своје право гласа искористити становници Камчатке, гдје су бирачка мјеста већ отворена – гласаће се од 8.00 до 20.00 часова од 15. до 17. марта.

Централна изборна комисија /ЦИК/ је регистровала четири предсједничка кандидата Николај Харитонов /Комунистичка партија/, Леонид Слуцки /ЛДПР/, Владислав Даванков /Нови људи/ и Владимир Путин самостални кандидат.

За изборе је припремљено више од 94.000 бирачких мјеста и одштампано 113,6 милиона гласачких листића. Моћи ће се гласати и електронским путем, ако се бирач претходно регистровао у наведеном систему.

ЦИК ће саопштити прелиминарне резултате гласања ујутро, 18. марта. Комисија ће изаћи са првим резултатима у 21.00 час у недјељу, 17. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана