Мазалица: Инсистирати да се кроз институције ентитета воде сви преговори

СРНА
Мазалица: Инсистирати да се кроз институције ентитета воде сви преговори

Члан Главног одбора СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да треба инсистирати да се кроз институције ентитета и Републике Српске воде сви будући преговори, што укључује очување механизма координације у процесу европских интеграција, гдје Република Српска има своју видљивост.

Мазалица је истакао да изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика о очувању дејтонске БиХ представља путоказ на који се начин у будућности треба поставити у смислу међусобних односа у БиХ.

Мазалица, који је и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, истакао је да и у свим осталим процесима и у институцијама одлучивања на нивоу БиХ треба тежити да ентитети имају своју препознатљивост и да се међусобним договорима ентитета долази до неког усаглашеног става о ономе што је интерес и најважније за БиХ.

Он је подсјетио да је БиХ од почетка замишљена као државна заједница коју чине два ентитета Република Српска и Федерација БиХ и три конститутивна народа.

- Највећи проблеми за БиХ настају када се формирају институције на нивоу БиХ мимо устава и без сагласности оба ентитета - указао је Мазалица.

Мазалица је рекао да су те институције "чардак ни на небу ни на земљи", закључујући да је већином проблем у таквим институцијама био њихово функционисање и стварање отуђених центара моћи које су удаљавале политичке странке и представнике конститутивних народа од међусобног договора.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Српска и ФБиХ морају сарађивати као добри партнери који се узајамно поштују и уважавају и зато је дијалог политичких представника три конститутивна народа и два равноправна ентитета једино рјешење да се очува дејтонска БиХ и то без међународног интервенционизма. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана