Мазалица: Ескобар да покаже бригу за Дејтонским споразумом онда када је он заиста угрожен

Срна
Мазалица: Ескобар да покаже бригу за Дејтонским споразумом онда када је он заиста угрожен

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица истакао је да је лијепо чути да је специјални амерички изасланик за Балкан Габријел Ескобар посвећен очувању Дејтонског мировног споразума, али било би добро да ту бригу покаже онда кад је он стварно угрожен.

"Ако Република Српска брани своју уставну надлежност у погледу имовине, администрација САД нас критикује иако нико од њих није у стању да ту надлежност пронађе у Уставу БиХ, као ни оне у вези са Судом, Тужилаштвом и другим институцијама", рекао је Мазалица за Срну реагујући на објаву Амбасаде САД на друштвеној мрежи "Икс" да Ескобарова посјета БиХ наглашава, како кажу, трајну подршку САД територијалном интегритету, суверенитету и мултиетничком карактеру БиХ и њеном евроатлантском путу.


Мазалица је указао да је најновија пресуда Суда за људска права у Стразбуру директан удар на Дејтонски споразум, да директнији не може бити.

Међутим, додао је он, индивидуализам је преузео примат у односу на колективне интересе, прво кроз погрешну и штетну пресуду у случају "Сејдић-Финци", а сада и кроз пресуду у случају "Ковачевић".

"Нечија жеља, мотив и немогућност да се кандидује за неку функцију или да изабере некога на ту функцију, постала је важнија од споразума који је зауставио рат, а ријеч је о Предсједништву БиХ, органу који је најважнији на заједничком нивоу", рекао је Мазалица.

Он је подсјетио и на издвојено мишљења судије Ђованија Бонела у случају "Сејдић-Финци", а исте ријечи могу се искористити и данас: "Суд је наложио туженој страни да одбаци Дејтонски мировни споразум, самеље га и онда почне тражити неко ново рјешење. Ја, са своје стране, сумњам да било која држава треба да буде доведена у правну или етичку обавезу да саботира систем који је очувао њено демократско постојање".

"Као и у случају 'Сејдић-Финци', када је адвокат који је њих двојицу заступао био правни савјетник члана Предсједништва Хариса Силајџића, сада је то савјетник члана Предсједништва Жељка Комшића. Индикативно је да разградња Дејтонског споразума долази из самог врха државе, а то би Суд у Стразбуру, али и администрација САД требали препознати", истакао је Мазалица.

Кад се све сабере и одузме, рекао је Мазалица, Ескобар би прво требао да се обрачуна са Комшићем и његовим савјетником, а онда да се код Европљана заузме да се даљи европски пут БиХ не условљава бесмисленим пресудама Суда који је изгубио компас и узео себи за право да, како каже Бонело, "самеље" Дејтонски споразум и саботира систем који је зауставио рат и омогућио демократско постојање БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана