Мазалица: БиХ дотакла дно у смислу демократских правосудних стандарда

Срна
Мазалица: БиХ дотакла дно у смислу демократских правосудних стандарда

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је да је БиХ оптужницом Тужилаштва БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, као и наметнутим наводним законом Кристијана Шмита - дотакла дно у смислу демократских правосудних стандарда.

"На самом смо дну, можда у рангу неких средњовјековних колонија управо зато што је један човјек, који нема легитимитет, наметнуо закон по којем је кривично дјело непримјењивање његових закона и одлука", рекао је Мазалица за АТВ.

Против предсједника Републике Српске, који, како је навео Мазалица, има уставно овлаштење да потписује указе о проглашењу закона и вршиоца дужности директора Службеног гласника, институције коју је основала Народна скупштина Српске, оптужницу је подигло Тужилаштво БиХ којег нема у Уставу БиХ.

Мазалица сматра да Српска треба донијети закон о непримјењивању одлука Суда и Тужилаштва БиХ јер, како је рекао, није сигурно да се може очекивати објективност у правосудном процесу од правника који прихватају наметнути закон.

Он каже да треба сачекати и видјети да ли ће Суд потврдити ову оптужницу упркос свим притисцима америчке Амбасаде.

"Када је ријеч о Тужилаштву, тражени су тужиоци који ће подићи овакву оптужницу, да ли ће суд потврдити - то још не знамо", рекао је Мазалица.

Он је навео да је запањен понашањем опозиције у Српској која је ускратила подршку институцији предсједника Републике, прије свега СДС-а који је у Народној скупштини гласао за оба закона који се односе на непримјењивање одлука Уставног суда БиХ и високог представника.

"ПДП и СДС су имали могућност да гласају или не за те законе, Додик и Лукић нису имали избор да ли да ураде или не то што су урадили. Ако је неко крив због тога, онда смо криви сви ми посланици који смо гласали за, укључујући и посланике СДС и ПДП", рекао је Мазалица.

Он је додао да и опозиција зна да је Српска донијела те законе да би предухитрила Шмита који је намјеравао да наметне закон о државној имовини, те да су изјаве из опозиције у функцији додворавања мало јавности, а мало странцима.

Коментаришући посјету Мађарској предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, Мазалица је рекао да је то још један показатељ да Српска није у изолацији и да је важно да Српска држи везу и са великим силама, попут Кине и Русије.

"Република Српска је препозната као ентитет који има јаку суверену власт која ради у интересу грађана што не одговара овој глобалистичкој идеологији. Управо такви су и Мађарска, Турска, Србија, земље у којима постоје јаки лидери који нису људи који беспоговорно слушају америчке, британске и друге стране амбасаде", оцијенио је Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана