Матвијенко: НATO агресија трагедија цијелог српског народа, па тако и становника Српске

СРНА
Матвијенко: НATO агресија трагедија цијелог српског народа, па тако и становника Српске

МОСКВА - НАТО агресија против Југославије остаје у историјском сјећању као трагедија цијелог српског народа, па тако и становника Републике Српске и мора се обезбиједити да они који су дозволили то варварско бомбардовања сносе историјску одговорност, истакла је предсједник Савјет Руске Федерације Валентина Матвијенко.

Матвијенкова, која се данас састала са предсједником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем, напоменула да су данас оба дома руског парламента усвојила апел ка УН, међународним парламентарним организацијама и парламентима држава у вези са 25 година од агресије НАТО-а на бившу Југославију.

Она је у разговору са Стевандићем указала да је потребно не само промовисати ширење постојећих веза између руских региона и Српске већ стварати нове. "Спремни смо да пружимо максималну подршку овом процесу", истакла је Матвијенкова.

У Савјету Федерације, каже Матвијенкова, посвећују повећању пажњу јачању међурегионалних веза, напоменувши да је успостављена веома активна и разноврсна сарадња између Републике Српске и Санкт Петербурга, као и Нижњег Новгорода и Свердловске области.

Она је указала на експанзију дијалога између Савјета Федерације и Народне скупштине Републике Српске, сличне погледе на глобалне свјетске процесе, саопштено је из руског Савјета Федерације.

"Високо цијенимо провјерено пријатељство наших братских народа", рекла је Матвијенкова.

Она је навела да су руски и српски народ културно и духовно веома блиски, да имају заједничку историју, да су се заједно борили против нацизма, те да се у Републици Српској поштује сјећање на Други свјетски рат.

Матвијенкова је указала на интензивне контакте на свим нивоима, као и на сарадњу у економској и хуманитарној области.

"Намјеравамо да кроз парламентарну линију на сваки начин допринесемо практичној имплементацији постигнутих договора", истакла је она.

На састанку је разматрана ситуација на Балкану, питања реализације пројеката практичне сарадње између Русије и Републике Српске, перспективама сарадње у областима енергетике, пољопривреде, фармације, изградње жељезничке инфраструктуре, а саговорници су се дотакли и питања сарадње у области образовања и хуманитарних пројеката.

Матвијенкова је позвала жене-посланике Народне скупштине Републике Срспке да од 18. до 20. септембра учествују на Четвртом Евроазијском женском форуму у Санкт Петербургу.

Стевандић је рекао да Запад врши велики притисак на Републику Српску, али да подршка Русије помаже Српкој да се супротстави том деструктивном процесу.

На састанку су били и замјеник предсједника Савјета Руске Федерације Константин Косачев, предсједник Одбора Савјета за међународне односе Григориј Карасин, предсједник Одбора за правила и организацију парламентарних активности Вјачеслав Тимченко, сенатори Јелена Афанасјева, Андреј Чернишов, Генадиј Орденов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана