Матичари и адвокат похапшени због изборне преваре у Дервенти

Горан Маунага
Матичари и адвокат похапшени због изборне преваре у Дервенти

Дервента - Шест особа, међу којима су већина матичари и један адвокат, ухапшено је јуче у Дервенти због сумње да су фалсификовањем документације припремили терен за превару на предстојећим локалним изборима.

Акцију су извели припадници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС због сумње да су ухапшени фалсификовали документацију на основу које су регистровали најмање 1.471 бирача који гласају путем поште из иностранства и доставили је Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

Према незваничним информацијама, због сумње да су извршили кривична дјела фалсификовање исправе и злоупотреба бирачког права ухапшени су Михајло Станојевић, Стево Симић, Недељко Топаловић, Момир Вукичевић, Шериф Исаковић. Идентитет шестог ухапшеног нисмо успјели да сазнамо. Станојевић ради у матичној служби у општини Дервента, а остали су матичари у мјесним канцеларијама на подручју дервентске општине. Исаковић је адвокат родом из Дервенте који има канцеларије у Сарајеву и Славонском Броду.

Сумња у пријаве за гласање појавила се половином прошлог мјесеца када су објављени подаци о броју гласача за Дервенту. Њу је подгријала информација да је на основу пуномоћи извађено око 1.400 увјерења о држављанству. Постоји могућност да особа гласа на изборима ако је била пописана 1991. године чак и ако нема личну карту БиХ, већ личну карту Хрватске, али уз увјерење о држављанству. То увјерење издаје матичар, а може га затражити и адвокат уз пуномоћ особе на коју се оно односи.

Према незваничним информацијама, Исаковић је на основу лажних пуномоћи уз помоћ дервентских матичара извадио око 1.300 увјерења. Претпоставља се да је податке о њима имао на основу захтјева за помоћ за обнову кућа и других статусних питања.

Овај случај закомпликовало је и то што МУП РС није могао од ЦИК-а добити спорне пријаве. Начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић каже да је Основни суд у Дервенти издао наредбу о одузимању спорних пријава гласача из ЦИК-а.

- ЦИК је 14. септембра одбио да поступи на основу наредбе суда и полицијским службеницима МУП-а РС одбио да преда тражену документацију - истакла је Миљановићева.

Нагласила је да је о поступању ЦИК-а обавијештен главни окружни тужилац у Добоју, под чијим се надзором одвија ова акција. ЦИК је након тога саопштио да ће о цијелом случају обавијестити Тужилаштво БиХ уз позив да преузме истрагу која се води у Дервенти имајући у виду чињеницу да је дошло до хапшења због постојања основа сумње да су извршили кривична дјела фалсификовања исправа и злоупотребе бирачког права, а што евентуално може довести и до ускраћивања бирачког права појединим особама.

- Цијели случај почео је 2. септембра када је ЦИК од Управе криминалистичке полиције МУП-а РС добио захтјев за достављање документације која обухвата пријаве за гласање путем поште одређеног броја бирача изван БиХ са пратећом документацијом. Шест дана касније ЦИК их је писаним путем обавијестио да као институција БиХ једино може поступити на основу налога Тужилаштва и Суда БиХ - рекли су у ЦИК-у. Додали су да је 12. септембра ЦИК поново примио акт МУП-а РС којег потписује директор полиције у којем их обавјештавају да је Основни суд у Дервенти издао наредбу за привремено одузимање образаца пријава за гласање из иностранства путем поште и најављују долазак полицијских службеника у просторије ЦИК-а за 14. септембар како би реализовали наредбу суда.

- ЦИК се истог дана писаним путем обратио Суду БиХ информишући га о актима који су достављени из МУП-а и затражио упутства о поступању у вези са наредбом Основног суда у Дервенти - казали су у ЦИК-у.

Начелник општине Дервента и кандидат СНСД-а за нови мандат Милорад Симић поздравио је хапшења осумњичених.

- То је доказ да држава ради свој посао. Ради се о људима који су обојени СДС-овом бојом. Али кад су у питању криминалци, то није важно, треба да буду похапшени сви такви, без обзира на страначку припадност - каже Симић.

Кандидат Савеза за промјене за начелника Дервенте Наде Планинчевић из СДС-а казао је да неки од ухапшених јесу некада били чланови СДС-а, али да сада немају везе са том странком, јер су у међувремену прешли на другу страну.

- За неке од њих не знам којој опцији припадају - казао је Планинчевић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да је он и раније говорио да постоје индиције да пет-шест особа на подручју Шамца, Дервенте и Брода тргују гласовима из иностранства и узимају новац уз обећање да ће обезбиједити гласове из Хрватске за одређену политичку опцију.

- Не могу да коментаришем акцију припадника МУП-а РС, јер не знам детаље. Не бих да претпостављам, да не бих нешто лупио без везе - казао је Мектић.

Напад у Власеници

Предсједник Општинске изборне комисије у Власеници Сања Станимировић-Остојић пријавила је Центру јавне безбједности Бијељина одборника СДС-а у Скупштини те општине Раду Гарића устврдивши да јој је пријетио и вријеђао је.

Гарић је Станимировић-Остојић оптужио да га је пријавила да крши изборну ћутњу, јер организује свадбу сину 1. октобра.

УХАПШЕНИ

Матичари

Михајло Станојевић

Стево Симић

Недељко Топаловић

Момир Вукичевић

Адвокат

Шериф Исаковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана