Машине за рударење магнет за прљав новац

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Држављани БиХ који су дио великих међународних криминалних група дио новца који стичу од прекоокеанског промета опојних дрога из Јужне Америке у земље Европске уније убацују и у новчане токове на домаћем тржишту.

Показале су то истраге Тужилаштва БиХ на предметима организованог криминала за прошлу годину. 

У финансијским истрагама прикупљени су докази који указују на велике износе прибављене противправне имовинске користи која је затим различитим начинима прикривена. 

-  Осумњичена или оптужена лица те са њима блиска повезана лица воде се као власници великог броја некретнина у БиХ, али и сусједним земљама и шире. Такође, учесници кривичних дјела уз криминално дјеловање развили су легалне послове оснивањем правних лица која су регистрована за бављење различитим привредним дјелатностима - наведено је у извјештају Тужилаштва БиХ за 2023. годину и то у дијелу у којем су сумирани резултати рада на предметима корупције и организованог криминала. 

У документу је наведено да се новац прибављен кривичним дјелима убацује у легалне токове кроз правна лица и различите привредне дјелатности. 

- У одређеним истрагама дошло се до сазнања да већи број држављана или лица која су поријеклом из БиХ у организацији или припадништву великих међународних група за организовани криминал који се баве прекоокеанским прометом опојних дрога из Јужне Америке у земље Европске уније новац прибављен кривичним дјелима једним дијелом улажу и у новчане токове у БиХ - стоји у извјештају Тужилаштва. 

С тим у вези, наводе да је идентификован већи број правних лица која служе за убацивање прљавог новца који је стечен кривичним дјелима у иностранству.

- Радом на појединим предметима организованог криминала, као новитет у начину извршења кривичног дјела прање новца, у степену основане сумње, утврђени су елементи овог кривичног дјела куповином и инсталирањем машина за рударење криптовалута, а потом њиховом трговином на међународним берзама - наведено је у извјештају Тужилаштва. 

Наглашавају да сви описани показатељи комплексности кривичних и финансијских истрага указују на потребе проширења расположивих капацитета Тужилаштва БиХ. 

Економиста Зоран Павловић наводи за "Глас" да је БиХ све до недавног усвајања Закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности била мјесто познато по прописима који су омогућавали да се значајне количине опраног новца убаце у платни промет. 

- Усвајањем тог закона у фебруару БиХ више није атрактивно мјесто за прљав новац. Поменути закон спријечиће прање пара и финансирање терориста. Тако смо данас дошли у позицију да неко не може купити стан, а да новац за те намјене не буде преко рачуна у банци. Поред тога, у нотарском уговору купац стана изјављује одакле му новац. Једини  вентил за могућност убацивања прљавог новца у легалне токове у БиХ тренутно су кладионице, односно онај који се даје за клађење - тврди Павловић.

Оптужнице

Посебно одјељење за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ лани је подигло 19 оптужница за кривична дјела из области организованог криминала и 11 оптужница за кривична дјела корупције. 

У истом периоду 2022. године подигнуто је 14 оптужница за организовани криминал и 13 због корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана