Марио Црнковић o случају „Трговска гора“: Без јаких доказа биће нам потребни мађионичари

Маријана Миљић Бјеловук
Марио Црнковић o случају „Трговска гора“: Без јаких доказа биће нам потребни мађионичари

Ако не будемо имали припремљену аргументацију до објаве хрватске студије утицаја на животну средину, нама ће бити потребни мађионичари, а не правници у борби против њихових намјера да са друге стране Уне одлажу нуклеарни отпад, рекао је предсједник Удружења “Грин тим” из Новог Града Марио Црнковић.

Он је у интервјуу “Гласу” рекао да је према доступним информацијама, базирано на званичној документацији из Хрватске, поменуту студију реално очекивати у другој половини ове године, али и додао да хрватска страна не жели реализовати и уважити истраживања која им обарају читав “пројекат”.

ГЛАС: Први резултати истраживања у Новом Граду потврдили су велику опасност када је ријеч о намјерама Хрватске да са друге стране на Трговској Гори одлаже нуклеарни отпад. Који је Ваш став?

ЦРНКОВИЋ: Од велике важности је да знамо у којој су фази истраживања која могу допринијети аргументацији неадекватности Трговске горе као локалитета за смјештање радиоактивног отпада из Кршког, али и када је ријеч о доказивању присуства значајних негативних утицаја које оваква намјера производи већ сада. Притисак рокова је велик, јер морамо имати завршена и примјерено обрађена сва истраживања прије него што Хрватска презентује студију утицаја на животну средину. Када поменута студија буде објављена, то је практично тренутак када обје земље стављају своје аргументе на сто. Хрватска са тврдњом да гради нуклеарни објекат у складу са нормама који без обзира на позицију не представља опасност, а БиХ је дужна да раскринка неоснованост ове тврдње, како по питању саме локације, тако по питању негативних прекограничних утицаја.

ГЛАС: Колико ће борба против Хрватске бити тешка, с обзиром на површна истраживања од стране комшија?

ЦРНКОВИЋ: Апсурдно је градити нуклеарни објекат у граничном појасу, а занемарити потребу истраживања са обје стране границе. Не причам само о геолошким, хидрогеолошким и другим истраживањима, већ и о социјалним и читавом низу других аспеката који су потпуно занемарени, само због тога јер са друге стране Уне није ЕУ, већ за њих очигледно небитна БиХ. Баш из тог разлога сва истраживања која се сада реализују и биће реализована биће доказни материјал пред међународним судовима. У овом тренутку самозаваравање је да ће Хрватска одустати, јер ће препознати снагу наших аргумената. Неће. Све сада што се ради биће доказни материјал на међународним судовима. 

ГЛАС: Поред истраживања стручњака надлежни ће се базирати и на научна истраживања.

ЦРНКОВИЋ: Јако је важно да додатно уозбиљимо напоре при обезбјеђивању научне аргументације, с обзиром на то да нам је рок ова година. Не смијемо импровизовати, морамо се базирати на реалне ствари. Није довољно понављати као папагај да је Трговска гора водопропусна, када имамо читав низ негативних социјалних, економских и безбједносних ризика. То морају радити релевантни институције и појединци, а не нечији миљеници. Причамо о аргументима који ће бранити или угрозити животе више од 250.000 људи. Посљедице Трговске горе нећемо осјећати само ми, већ и генерације које нису ни рођене.

ГЛАС: Раније сте навели и то да је ова година пресудна за случај “Трговске горе”. Због чега?

ЦРНКОВИЋ: С обзиром на то да смо се као организација специјализовали за праћење свих активности које се тичу случаја “Трговска гора”, који је дословно животна пријетња за све нас, за сваку тврдњу коју износимо имамо упоришта у мишљењима струке или званичне документације БиХ или Хрватске. Према доступној званичној документацији Хрватске, у оквиру Плана рада и финансијског плана рада Фонда НЕК, јако јасно је наведено да ће ове године бити презентована студија утицаја на животну средину, која је најважнији документ у читавом случају, када ће обје земље ставити своје аргументе на сто. Иако Хрватска формално не обавјештава БиХ о овом науму, потврду да ће студија бити објављена ове године проналазимо и у другој документацији, која нам је доступна.

Правници

ГЛАС: Вјерујете ли да ће све аргументе одбранити правници?

ЦРНКОВИЋ: Све је на надлежним институцијама у БиХ. Колико буду добри аргументи, толико ће правници бити успјешни. Из тог разлога “Грин тим” константно моли и захтијева представнике свих институција да буду свјесни величине проблема и кратких рокова које имамо. Ако не припремимо аргументацију, имамо велики проблем, с обзиром да Министарство спољних послова и дипломатско-конзуларна мрежа скоро да није постигла никакве озбиљније резултате када је ријеч о придобијању подршке од других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана