Марфи се обрушио на Додика: Ризикује будућност Српске, најгоре тек долази

ГС
Марфи се обрушио на Додика: Ризикује будућност Српске, најгоре тек долази

САРАЈЕВО – САД неће стајати по страни док предсједник Републике Српске Милорад Додик и његови политички другови покушавају поцијепати ткиво Босне и Херцеговине, дестабилизовати земљу и регију и спријечити напредак БиХ према ЕУ, навео је у ауторском текесту амерички амбасадор у БиХ Мајк Марфи.

-Одлучни смо да заштититимо суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ. И даље ћемо бити уз грађане и институције ове земље и позивати ​​на одговорност оне који су корумпирани или се баве дестабилизујућим, антидејтонским активностима. Сједињене Државе остају пријатељ и партнер свим грађанима БиХ- навео је Марфи, преноси Кликс.

Амерички амбасадор  је истакао да су САД непоколебљиве у својој преданости БиХ, њеном територијалном интегритету, суверенитету и мултиетничком карактеру.

-Наше политике нису ни антисрпске, ни антибошњачке, а ни антихрватске. Сједињене Државе су одлучно и нескривено про-босанскохерцеговачке. Тако је откад су Сједињене Америчке Државе признале БиХ и то се огледа у нашим улагањима од више милијарди долара у ову земљу у посљедњих 30 година. С друге стране, предсједник Републике Српске Милорад Додик је искључиво про-Додик и нема много обзира ни према коме, па ни према грађанима ове земље, ни становницима Републике Српске –тврди Марфи.

Наглашава да „недавне непромишљење изјаве Додика у којима позива на рушење државних граница на Западном Балкану како би се створила јединствена српска држава јасно показују Додикову себичност“.

-Такве изјаве не само да дестабилизују Босну и Херцеговину, већ пријете и сигурности и стабилности регије. Ова посљедња ескалација долази након континуиране кампање дестабилизујуће реторике и поступака усмјерених на подривање Дејтонског мировног споразума и државе БиХ.  Додик блокира владу, пријети миру и настоји уцјењивати ​​или малтретирати друге политичке лидере у земљи, као и међународну заједницу, умјесто да се, у доброј вјери, укључи у преговоре и постизање компромиса који су потребни за усвајање реформи потребних за приближавање грађана Европској унији - казао је Марфи.

Додао је како Додик ради на томе да становницима Републике Српске ускрати темељна права и слободе, као што су слобода медија, говора и окупљања, како би се заштитио од критика и одговорности. Осим тога, навео је низ примјера који откривају да Додику лоше иде и да је његова политика штетна.

-Тужна је чињеница да је господин Додик током скоро 18 година колико је на власти за народ Републике Српске дао врло мало. Почнимо с чињеницом да се становништво за које тврди да га брани смањује. Становници Републике Српске масовно напуштају БиХ. Читаве породице закључују да градити живот у Републици Српској није економски могуће ни политички сигурно. Само у прошлој фискалној години радна снага у Републици Српској смањена је за 10 одсто, а званичници процјењују да ће Републици Српској до 2028. године требати између 20.000 и 30.000 страних радника како би се надомјестио све већи недостатак радне снаге. Овај одлив мозгова поткопаће привредни развој. Ако је Додику циљ да смањи Српску, онда у томе успијева. Буџет РС годинама биљежи дефицит, али најгоре тек долази. У првих девет мјесеци 2023. године Влада се на домаћем тржишту дугорочно задужила за приближно 569 милиона КМ (308 милиона долара) по рекордно високим каматама. Влада Српске вршила је нетранспарентно задуживање код домаћих и иностраних повјерилаца - казао је.

Додао је да су „Додик и његова влада морали одгодити исплату плата у јавном сектору и социјалних накнада због недостатка средстава“.

-У многим случајевима, средства су узета од општина за покривање дефицита на нивоу ентитета, лишавајући челнике локалних заједница средстава која су им потребна за подршку властитим бирачима и пружање основних услуга. Ниједан од ових поступака не одражава забринутост за добробит или будућност становника Републике Српске - казао је.

Марфи тврди да је „Додик сам створио своје проблеме те да суђење њему није посљедица никакве завјере него његових континуираних рушилачких активности“.

-Господин Додик не жели разговарати о својим управљачким, финансијским и другим неуспјесима, о томе гдје су нестала сва буџетска и посуђена средства, нити о томе како су он и они око њега успјели акумулирати своје богатство, укључујући безбројне некретнине – од плате државног службеника – док су просјечни грађани тешком муком градили будућност за себе и своје породице. Умјесто тога, жели разговарати о својим тренутним проблемима са законом и жели да људи у Републици Српској вјерују да су они посљедица широке, антисрпске, анти-Република Српске међународне завјере. Стварност је прозаичнија. Додик сам је створио своје проблеме са законом: они су резултат његових дуготрајних насртаја на Дејтонски мировни споразум и институције на државном нивоу. Господин Додик јавно је изазивао државне институције за провођење закона и правосудне институције да га истраже, чак је рекао да ће поднијети пријаву против себе. Господин Додик тачно је знао шта ради 7. јула када је потписао незаконит и неуставан Указ о закону којим се подривају одлуке високог представника, а сада се суочава с посљедицама. Ако је господин Додик жртва, како сам тврди, он је жртва властите лоше процјене и себичних поступака - поручио је Марфи.

Амерички амбасадор се не слаже са Додиковим тврдњама да они који су га бирали желе да разгради БиХ и заштити РС.

-Вјерујем да сви грађани Босне и Херцеговине желе оно што људи широм свијета желе за себе и своје породице: живјети у земљи у којој политички лидери и владине институције раде за њих потпуно транспарентно, гдје способност особе да ради и успије не овиси о томе кога познаје, већ о њезиним властитим талентима, и гдје владавина права чини основни темељ друштва. Они не желе живјети тамо гдје су њихова темељна права и слободе ограничени или гдје се њихови порези користе за богаћење малобројне политичке елите, а не за добробит њихових заједница. Грађани БиХ желе уживати ​​у стабилној и просперитетној будућности унутар евроатлантских институција. Ово није пут којим иде Милорад Додик. Он се окреће од Европе и просперитета који она нуди и умјесто тога прихвата вриједности аутократије, као и сиромаштво које она собом носи. Ризикује будућност становника РС у опасној игри ескалације и лажи. Укратко, господин Додик, а не међународна завјера, пријетња је за Српску као и за демократску и просперитетну будућности њених становника - закључио је Марфи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана