Марфи саплиће БиХ на сваком кораку

Маријана Миљић Бјеловук
Марфи саплиће БиХ на сваком кораку

БАЊАЛУКА/САРАЈЕВО - Амбасада САД у БиХ не жели било какав договор у овој земљи, њима нестабилност и одговара, а то показују и на посљедњем примјеру о питању предложених измјена Изборног закона. Увијек ће имати своје дежурне кривце Србе, али и жртве, које ће подржавати, односно Бошњаке.

Став је то политиколога поводом посљедњих порука из Амбасаде САД у БиХ, из које су поручили да је, када је ријеч о предложеним измјенама изборног законодавства, немогуће промијенити начин избора чланова Предсједништва БиХ да би се спровеле пресуде Европског суда за људска у Стразбуру само кроз промјене у закону, већ да су потребне и измјене Устава БиХ.

- Доктрина дјеловања америчке амбасаде не мијења се још од настанка БиХ. Константно се држе оне старе латинске изреке “Завади па владај”, јер када год дође до неког договора у БиХ, Америка користи свој утицај и положај овдје. Заправо, једини њихов утицај је дјеловање кроз завађене стране и увијек у тим случајевима чувају леђа Бошњацима. Посљедњи њихов иступ је само један у низу свих оних које имамо још од ратних година на овим просторима - казао је “Гласу” политиколог Филип Матић.

Америчка амбасада, нагласио је Матић, само гледа своје интересе у БиХ и просперитет земље и будућност њених грађана је не интересује.

- Чињеница је да они не желе било какав договор, њима нестабилност и одговара и увијек имају своје дежурне кривце, али, с друге стране, и жртве које подржавају. То видимо и сада, и то на јако, јако важној ствари, у случају када се крше демократски принципи и основни демократски постулати, а то је да хрватски народ нема могућност да бира свог представника, што је предвиђено Уставом - казао је Матић.

У овом случају јасно се види, поручио је Матић, лицемјерје америчке администрације са Џоом Бајденом на челу и њиховом дипломатском структуром, односно Амбасадом у БиХ.

- Они нису представници демократије, људских права, слобода и свега осталог, него представници искључиво својих сопствених и јако покварених лицемјерних интереса - поручио је Матић.

На изнесене ставове америчке амбасаде у БиХ о питању измјена изборног законодавства у земљи реаговао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је навео да је лицемјерно што Амбасада САД у Сарајеву говори да је пријатељ БиХ, а саплиће је на сваком кораку и минира сваки договор демократски изабраних представника три народа.

- Да ли то и колико Амбасада САД у Сарајеву има посланика у скупштинама у БиХ? Требало би да као гости немају ниједног и пусте нас да се сами договарамо - рекао је Додик.

Нагласио је да ће народима у БиХ бити онако како се они договоре.

- Ми овдје живимо и како се договоримо, тако ће нам бити. Ако амбасада има своје посланике, кажите нам ко су и нека оснују посланичке клубове Мајкла Марфија. Чисто да знамо с ким да разговарамо - поручио је Додик.

Понуђена рјешења

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић у понедјељак је партнерима у власти на нивоу БиХ послао приједлог измјена Изборног закона. Тада је и објаснио да је, када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ, с обзиром на то да није могуће постићи договор о измјенама Устава, понуђено рјешење које ће онемогућити да један народ бира представника другог народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана