Марфи наводи гас на америчку воденицу

Вељко Зељковић
Марфи наводи гас на америчку воденицу

САРАЈЕВО - Иза оштрих порука америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и његовог ултимативног инсистирања да се БиХ мора по сваку цијену ријешити зависности од руског гаса, прикључујући се на гасовод Јужна интерконекција, крије се чисти интерес америчких компанија које се баве продајом ЛНГ гаса.

Указује на ово извор “Гласа Српске” наводећи како су образложења америчког амбасадора Марфија демагошка и економски неутемељена, али и провидна, јер спајањем БиХ на Јужну интерконекцију гасовод који би ишао из правца Хрватске преко западне Херцеговине до Травника, БиХ, односно ФБиХ постала би зависна од америчког ЛНГ гаса, далеко скупљег од руског.

- Након избијања рата у Украјини и одлука земаља Европске уније да уведу санкције и ембарго на увоз руског гаса, постао је актуелан терминал у Омишљу на Крку. Он се фактички дигао од блата до злата. Оно што Марфи стално заборавља поменути када говори о овим стварима јесте да су главни снабдјевачи овог терминала течним укапљеним гасом америчке компаније. Тек један мали дио пошиљки долази из Египта, Нигерије, Тринидада и Тобага и Мозамбика. Заборавља и да грађанима БиХ каже да је тај гас далеко скупљи од руског или неког другог - наводи наш извор.

Како је истакао, окретање леђа гасоводу Турски ток, при томе не правећи економску рачуницу и градећи енергетску безбједност и независност само преко Јужне гасне интерконекције са Хрватском и спајањем на “Транс-јадрански гасовод”, пројекат који је још у повоју и на дугом штапу, није ништа до трчање ФБиХ пред руду и пут у економско-енергетску дубиозу.

Власти Српске су, наводи, одлучиле да се “закаче” на једини реални извор гаса у региону, али и у Европи. То је Источна интерконекција, односно Турски ток. Тај пројекат, каже, нажалост годинама опструишу бошњачке партије, које очигледно раде по упутствима америчког амбасадора.

- Стварно не схватам којом логиком се руководе политичари у ФБиХ. Једна је ствар шта би неко желио, а друга је реалност. Намјера ФБиХ да се по сваку цијену прикључи на два нова извора није ништа друго до бацање пара. Као прво, ради се о скупљем гасу од оног руског, али и малим количинама које неће моћи ни приближно обезбиједити потребе ФБиХ. Највећи дио тог гаса планирано је да иде према Италији. Наравно ту мислим на овај “Транс-јадрански гасовод”. То је у ствари амерички пројекат да азербејџански гас, преко Турске и Грчке, допреми до Италије - каже наш извор додајући да је чак и Турска схватила да јој америчке игре не могу много тога доброг донијети те је одлучила да своју будућност гради на руском гасу, градећи велики гасни чвор на подручју Тракије.

Каже и да би политичари из ФБиХ требало да виде какву су судбину доживјеле поједине европске земље које су у протеклом периоду смањиле, готово преполовиле увоз руског гаса, повећавајући при томе увоз ЛНГ за готово 70 одсто.

- Присјетимо се само изјава француског предсједника који је критиковао САД због двоструких стандарда у одређивању цијена америчког гаса, који је за Европљане дупло скупљи. Или, погледајмо у каквој ситуацији се тренутно налази некада моћна њемачка привреда. Због тога бих волио када би неки политичар из ФБиХ, бар неко од њих који су најгласнији, објаснио рецимо грађанима Сарајева, да ли ће имати редовно гријање зими и по којој цијени, када и ако уопште заживе ова два пројекта - истакао је извор “Гласа”.

На крају је додао и да Марфијева нервоза, а која се манифестује оштрим критикама на рачун ХДЗ-а и лидера ове странке Драгана Човића, указује да му се жури да овај посао заврши прије свог одласка из БиХ.

- Жури му се, а пројекат, односно доношење одговарајућих законских рјешења је блокирано због политичке свађе између бошњачких и хрватских партија које се боре ко ће управљати овим гасоводима, па самим тим и огромним новцем. У Сарајеву желе да то буде БХ-гас, а у Мостару да се за те потребе оснује ново гасно предузеће - каже наш извор.

Бацање клинова

И док амерички амбасадор у БиХ притишће власти у ФБиХ да се окрену америчком гасу, бошњачки политичари изградњу Источне интерконекције, гасовода коју би БиХ, односно Српску повезао са Турским, односно Балканским током и руским гасом, условљавају доношењем Закона о гасу, што представља нови покушај преноса ентитетских надлежности на заједнички ниво. Предсједник Српске Милорад Додик недавно је истакао да ће уколико из Сарајева и даље буду блокирали овај стратешки енергетски пројекат, исто урадити и у случају Јужне интерконекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана