Марфи: Јако се варају они који сугеришу да БиХ има јаче савезнике у Русији и Кини

ГС
Марфи: Јако се варају они који сугеришу да БиХ има јаче савезнике у Русији и Кини

САРАЈЕВО - Амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи честитао је данас 1. март - "Дан независности БиХ", који Република Српска не признаje као празник.

У тексту поводом овог непостојећег празника за Републику Српску, Марфи, уз, како каже, најискреније честитке наводи да је "1. март много више од прилике да се обиљежи овај историјски тренутак".

За америчког дипломату је "овај дан такође прилика да се обиљежи демократски напредак БиХ у протеклих дуже од три деценије" и да се, како наводи, „ода признање за сав труд, истрајност и жртвовање грађана који су тај напредак омогућили“.

-Заједно са нашим међународним партнерима, поносно стојимо уз људе у БиХ који су изабрали будућност у евроатлантској заједници земаља и изградили неопходне државне институције које их воде ка тој будућности. Успостава ових правосудних, финансијских, безбједносних и других државних институција историјско је постигнуће и велики корак ка испуњењу обећања о независној БиХ– јакој, демократској и просперитетној држави - навео је Марфи, пренио је Кликс.

Као највећи успјех, амбасадор је навео „формирање мултиетничких Оружаних снага БиХ“ у којима, како каже, „Бошњаци, Хрвати, Срби и остали служе часно раме уз раме у земљи и ван њених граница ради сигурности БиХ и свих њених грађана“.

-Од подршке програмима обуке за официре, набавке кључне опреме и средстава до заједничких вјежби, Сједињене Државе биле су најближи партнер ОСБиХ у протекле двије деценије. Радујемо се наставку јачања тог стратешког партнерства у годинама које су пред нама - каже Марфи.

Подсјетио је да су САД обезбиједиле више од двије милијарде долара помоћи од 1995. године „с циљем подршке бх. институцијама, као и демократском, друштвеном и економском напретку на свим нивоима власти“.

-Наравно да има сметњи. Бх. институције сада су изложене нападима лидера који настоје да униште напредак постигнут у протеклих 31 годину или који их настоје контролисати ради сопствених, коруптивних интереса. Многи од ових лидера чак настоје искривити историју - тврди Марфи.

Марфи је мишљења да САД и њихови међународни партнери морају појачати ангажман у БиХ, а не одступити.

-Наше обећање да ћемо подржавати суверенитет, институционални и територијални интегритет БиХ и њен мултиетнички карактер није пука реторика - то је стварна, дугогодишња обавеза коју испуњавамо сваки дан. Они који сумњају у нашу трајну посвећеност земљи или у то да БиХ припада Западу – или сугеришу да она можда има јаче савезнике у Русији, Кини или Ирану – јако се варају - навео је, између осталог, Марфи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана